Димитровден край лобното място на Гоце

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Благоевград. Родолюбиви българи посрещнаха Димитровден в Гърция. Те посетиха някогашното село Баница, където от турска потеря на 4 май 1903 година е убит великият български войвода Гоце Делчев. Всички се поклониха пред подвига му и сведоха глави зад олтара на съборения храм „Свети Димитър”.

Младата българка Виктория Манчева долетя чак от Лондон, за да заведе в Серския край баба си Анка Петрова. Старата жена дойде от Павликени до родното място на своите родители в село Баница. Тя и останалите патриоти стигнаха до населеното място в днешна Гърция, което е на 17 км североизточно от град Серес.

На поляната, зад руините на църквата, отец Филип от Банско отслужи литургия за празника на българския храм, а след нея и заупокойна молитва за Бог да прости Гоце Делчев и другите петима революционери, загинали в сражението с турски аскер. Сред присъстващите бяха и двама именници, историците от Македонския научен институт – София  Димитър Тюлеков и Димитър Шалев, които почерпиха с вкусна погача и червено вино.

Руините на църквата гърците предвидливо и правилно са оградили с телена мрежа, за да не се доунищожават останалите все още следи от българското присъствие там. Вкопан в стената вдясно от олтара има малък олтар с икони, свещи и кандило. На това място част от костите на Гоце са били съхранявани в дървено сандъче от 1906 до 1917 година.

Банскалията Костадин Хаджитодоров прескочи телената ограда и постави в параклиса икона на Свети Димитър, осветена малко преди това от отец Филип. “Не мога да говоря от вълнение, пих даже и успокоителни. Татко ми Стоян Пулев е от съседното село Фращени, на което сега гърците му казвали Орини. Мама е от Баница и през 1917 г. тя бяга с по-големите от мен братя и сестри в България. Татко по това време е на фронта, седем години е бил на войни. Когато се събират с мама през 1919 година се установяват чак в село до  Павликени. Там се раждам и аз и наистина много се вълнувам сега,стъпила на земята от където са тръгнали моите родители”, сподели развълнуваната пенсионерка. Нейната внучка Виктория пък изпълни съкровеното желание на нейнат любима баба Анка.

„Когато човек стъпва по земята на своите корени, става по-силен и добър, по-мъдър. Връщам се в неделя късно вечерта, защото в понеделник съм на работа. Да живее България!”, каза младата българка. Здраво стъпила на каменното мостче Виктория, която в Англия е известна още като певица от фолклорното трио “Перуника”, подхваща ”Песен за Гоце”:

Хабер ми дойде от Солуна града,

че ми го бесат Гоцето Делчев войвода!…