Осигурете си повече пълнозърнести храни

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Даваме ви няколко съвета как да си осигурите повече богати на влакнини пълнозърнести храни:

Четете внимателно етикетите. Много важно е думата „пълнозърнесто браш­но” да фигурира на първо или второ място в списъка на съставките.
Заменяйте от бялото брашно с пъл­нозърнесто при приготвяне на пала­чинки и други тестени изделия.
Опитайте пшеничен зародиш. Той има вкус на ядки и е богат на полезни хранителни вещества – витамин Е и други витамини, минерали и влакни­ни, липсващи в белия хляб. Добавете една супена лъжица към закуската си, мюслито, киселото мляко или при приготвянето на домашен хляб, кифли и палачинки.
Подходящ избор за здравословно хра­нене е кафявият ориз, който има из­ключително приятен вкус.
Пригответе питателно и богато на влакнини ястие, като добавите към печените картофи нискомаслено си­рене, кисело мляко или заквасена сме­тана. Пробвайте и сладките картофи, които съдържат много бета-каротин.
Бобът, лещата и грахът осигуряват белтъчини, което ги прави идеален заместител на месото, а освен това са богати на влакнини. Преди готвене бобовите зърна от консерва трябва да се изплакнат, а сухият боб да се накис­не. Лещата не се нуждае от предвари­телно накисване.
Замразеният грах е ценен източник на влакнини. Отделете зърната едно от друго под силна струя студена вода и ги добавете към врящата супа или ях­ния няколко минути преди да я свали­те от котлона.

Публикувано в категории: Диети и отслабване

Автор simeonova

Коя диета пази хипертониците от инсулт

Учени разкриха действието на фолиевата киселина за предпазване на хипертониците от инсулт.

КАРБОБЛОК-66 / CARBOBLOCK-66

КАРБОБЛОК-66 е медицински продукт за контрол върху апетита и килограмите. Препоръчва се при затлъстяване и наднормени килограми, като част от програми за редукция на теглото – потиска чувството на глад и неутрализира дискомфорта. Съдейства за дълготрайно поддържане на оптимално тегло и предотвратяване на йо-йо-ефекта. Приемът на КАРБОБЛОК-66 ограничава усвояването на поетите въглехидрати и предотвратява пренасочването на излишните калории към мастни депа в критични зони на тялото.

Най-добрият начин да се ядат ядки – част 4

Най-добрият начин да консумирате ядки е като ги съчетаете със здравословни въглехидрати.

Това са факти за въглехидратите, които трябва да знаете!

Въглехидратите имат бурна история. Преди едно поколение лекарите, обезпокоени от зачестилите случаи на сърдечносъдови заболявания, започнаха …

Храните с фибри удължават живота

Китайски учени обявиха, че според техни изследвания храните с много фибри помагат на хората да живеят по-продължително и да са предпазени от някои тежки болести. Дългогодишните им наблюдения потвърждават, че любителите на влакнисти диети по-рядко умират от страдания, свързани с недостига на целулоза в храната.

Каква точно е ползата от пълнозърнестите храни

Учени от Харвард обявиха резултатите от проучване за зърнените храни, продължило 26 години. Екип на Харвардското училище за обществено здраве са доказали, че храненето с продукти от цели зърна забавя процесите на стареене и предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какво трябва да знаем за отслабването и въглехидратите

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са популярни способи за отслабване, но те могат да бъдат вредни.

7 съвета за намаляване на въглехидратите

Повечето от най-ефективните диети изискват ограничен прием на въглехидрати, което е мъчително за много хора. Отказът от въглехидрати всъщност може да не се окаже толкова мъчителен, ако се изпълняват няколко прости трика.

Безопасни храни за похапване преди сън

Специалисти по здравословно хранене не са убедени, че трябва да се въздържаме от ядене след 18 часа. Храненето в по-късни часове обаче трябва да следва определени правила, за да не натоварваме организма си и да не трупаме килограми.

Пет успешни правила на детското хранене

Децата изразходват много енергия и в храненето им трябва да има блюда с достатъчно калории. Важно е детето да е сито, но и да се храни правилно – например да са спазени пропорциите между протеини, мазнини и въглехидрати, а също между храненията да няма паузи над 4 часа.

Пет мита за безглутеновата диета

Популярността на безглутеновата диета продължава да расте и много хора променят храненето си в съответствие с правилата й. Така се опитват да съхранят здравето си и да се освободят от излишни килограми. Сред точните правила на този тип хранене обаче витаят митове, които едва ли са полезни.