Сблъсъци на демонстранти и полицията в Анкара

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Сблъсъци между просветски демонстранти и полицията избухнаха в Анкара по време на шествие по случай 89-годишнината от основаването на турската република, предаде ИТАР-ТАСС.

Валийството в Анкара забрани преди няколко дни провеждането на шествието, аргументирайки се със съображения за сигурност. Въпреки това на площад „Улус“ се събраха няколко хиляди души, главно младежи, жени, деца и възрастни хора.

Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу участниците, част от които се опитаха да преминат през загражденията, за да стигнат до сградата, в която се помещаваше първият турски парламент, където през 1923 г. Турция е провъзгласена за република.

В отговор

демонстрантите замерваха силите на реда с пръчки и празни бутилки от вода. 

След като напрежението намаля, полицията позволи на демонстрантите да се насочат към мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

Медиите
съобщават, че полицията е попречила на автобуси, превозващи
демонстранти, да стигнат до Анкара.

Над 6000 полицаи бяха мобилизирани в Анкара, а хеликоптери следиха ситуацията от въздуха. Преди няколко дни валийството в Анкара забрани провеждането на улично шествие на опозиционните среди до мавзолея на Ататюрк и полагането на венци там. Забранено бе и участието на делегации от провинцията. Въз основа на това републиканските среди обявиха, че ще вървят до мавзолея на Ататюрк не по улиците, а по тротоарите, т.нар. кълдъръмено шествие.

В навечерието на 29 октомври в Истанбул, Измир, Анталия, Бодрум станаха сблъсъци с полицията, когато републиканските среди се опитаха да положат венци пред паметниците на Ататюрк.

Честването на Деня на републиката в последните няколко години се превърна в

символ на разделението

между правителството с ислямистки корени и неговите опоненти, които се опасяват, че светските традиции на страната са в опасност.

Днешната демонстрация в Анкара бе подкрепена от главната опозиционна партия – Народнорепубликанската партия. Демонстрантите носеха турски знамена и плакати с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

Същевременно в столицата се състояха официални мероприятия и военен парад, организирани от правителството. На честването присъстваха президентът, членовете на правителството и военното ръководство.

Тази година за пръв път на 29 октомври вечерта президентът Абдуллах Гюл ще даде официален прием в резиденцията „Чанкая“. На него са поканени да присъстват и депутати заедно със съпруги, които се забулват. Досега се канеха семейно само онези депутати, чиито съпруги не се забулват.

В Истанбул ще бъдат изстреляни над 48 хил. цветни фойерверки над Босфора и Момината кула в морето и ще бъде изпълнявана симфонична музика, композирана от известния турски композитор Фахри Атакоглу.

Същевременно в много градове по сградите, балконите и прозорците на жилищата са окачени големи плакати на Ататюрк с надписи „Следваме твоя път“. Развяват се стотици хиляди национални знамена, символизиращи турската република.