Завод за алуминиеви тубички заработи в Стара Загора

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

В момента в предприятието са наети 45 души, като се очаква до края на годината те да станат 100

© Сашка Панайотова

5млн. тубички на месец е капацитетът на завода, като засега се произвеждат по 4 млн. Ново предприятие за производство на алуминиеви тубички за фармацевтичната и козметична промишленост – „Перфектюп Пакеджинг БГ“, отвори врати в Стара Загора. Инвестицията във фабриката е за 3.5 млн. евро, а първоначалният капацитет е за производството на 5 милиона тубички месечно. В предприятието са наети 45 души, като очакванията на собствениците са до края на годината броят им да достигне 100 души.

Българското производство

Новият завод е разположен в най-южния старозагорски квартал „Кольо Ганчев“ и има пряка връзка с АМ „Тракия“ и транспортния коридор Русе – Свиленград. Към момента мощностите не са натоварени докрай и се произвеждат по 4 млн. тубички на месец. Плановете на инвеститорите включват закупуването на още две поточни линии и удвояване на производството до началото на пролетта. Самите тубички се получават чрез пресоване на заготовки, наподобяващи монета, по метода на т.нар. студено екструдиране. Така получените тубички преминават през термична обработка и покриване на вътрешността им със специален лак, след което се експедират за пълнене към поръчалите ги фармацевтични и козметични фирми в България и в чужбина.

Сред основните клиенти на „Перфектюп Пакеджинг БГ“ са фармацевтичната „Софарма“, козметичните „Роза импекс“ и „Арома“, както и други български производители на фармацевтични и козметични продукти. По-голямата част от произведената продукция обаче заминава за чужбина, като износът е насочен предимно за Турция и Алжир.

Инвеститорите

Основни акционери във фабриката са турската компания Perfektüp Ambalaj заедно с компанията й майка Bell Holding. Миноритарен дял притежава и гръцката фирма Aluman, която произвежда алуминиевата суровина за тубичките. Българското дружество е регистрирано още в края на 2010 г., показва проверка в Търговския регистър. От финансовия отчет за 2011 г. става ясно, че през изминалата година компанията е била в процес на монтаж на оборудването.

Старозагорското предприятие е първата инвестиция на Bell Holding извън пределите на Турция. Той решава да прехвърли част от производството си в България заради членството й в ЕС, което дава възможност за по-лесен достъп до европейските пазари без облагането с утежняващи мита. По думите на производствения директор на „Перфектюп Пакеджинг БГ“ Съдкъ Ремзи Съдкъ България е била избрана като дестинация заради атрактивните условия, които предлага на външните инвеститори. Привлекателен за инвеститорите е и фактът, че страната е утвърден производител на козметични и фармацевтични продукти и има търсене на алуминиеви тубички. „Не напразно България е избрана, защото тя беше и все още е един от основните производители на козметични продукти“, коментира мениджърът, цитиран от сайта на Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Турското холдингово дружество обединява пет фабрики за производство на аерозолни опаковки, алуминиеви тубички, пластмасови шишета и капачки, които работят под различни брандове. Производствените мощности на базираната в Истанбул Perfektüp Ambalaj включват 9 линии за производство на алуминиеви тубички и 6 за производство на ламинатни тубички. Годишният им капацитет е за производство на 310 млн. алуминиеви тубички и 275 млн. ламинатни тубички. Продукцията се изнася за над 25 страни по света. Компанията е член на Европейската асоциация за производителите на тубички (ETMA).