Автомобилите на социализма

18
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

По подобие на голяма част от плодовете на комунистическата индустрия, много от соц. автомобилите вече имат място само в прашясалите страници на историята. И все пак, нека хвърлим един ретро поглед към двутактовите блянове на хиляди българи от близкото минало:

Москвѝч

Преведено от руски като „московчанин“, тази емблема на съветското автомобилостроене дълги години се произвеждаше от АЗЛК („Автомобильный завод имени Ленинского комсомола“) – Автомобилен завод на Ленинския комсомол. У нас на шега съкращението АЗЛК се четеше “Ах,Защо Ли те Купих“.

Лада-Жигули

Култовият автомобил е кръстен на Жигульовските възвишения , намиращи се в близост до поречието на Волга край завода-производител.  Обикновената за руснаците дума „Жигули“  на много други езици обаче звучи неприлично – близка е до gigolo (жиголо). Затова колите, предназначени за износ, се продаваха под марката „Лада“.

Запорожец

Гордостта на Украйна във времената, когато братята Кличко са били невръстни пишлемета! Малолитражният автомобил, произвеждан дълги години от Запорожкия автомобилен завод (ЗАЗ), можеше да кандидатства в „Гинес“ като колата с най-много прякори – моделът ЗАЗ-965 бе наричан „Отмъщението на Хрушчов“ и „Гърбавия“. Заради страничните си въздухозаборници бе известен и като „Ушатия“, а в СССР с чувство на творческа гордост му казваха „Чебурашка“. Любопитен факт, е че първият автомобил на Владимир Путин е бил „ЗАЗ 968″. Той е  закупен през 1972 г., но въпреки сериозното си ЕГН,  е в отлично състояние и до днес.

Варшава

Ето я и полската кола, която преобърна представите ни за големина на каросерията. След Втората световна война Полша е напълно опустошена и няма възможност да произвежда свой собствен автомобил, затова първоначално избира да си партнира с Fiat. Факт е, че още преди войната поляците са имали договор да си партнират с италианския производител, който остава нереализиран. Впоследствие се подписва ново споразумение – лиценз за производството на най-новия модел на Fiat – Fiat 1100. За целта италианците трябва да дадат $ 2 милиона, за да се построи завод близо до Варшава с капацитет 25 000 коли на година. Този път плановете са объркани от „Студената война“. През 1950 г. болшевишкият лидер Йосиф Сталин забранява на поляците да поддържат връзки с „реакционните кръгове на Запад и капиталистическите потисници на работническата класа.“ Договорът с Fiat e прекратен. Полша обаче не е особено натъжена, защото Сталин им позволява да произвеждат Варшава по лиценз на руските Победа. В крайна сметка полската кола се използва в социалистическите страни предимно като такси, но така и не успява да се наложи на пазара.

Вартбург

Много хора не знаят, че популярната в близкото минало у нас кола Вартбург дълги години е била част от голямото семейство на БМВ. Началото на тази марка е дадено на 3 декември 1898 г. в град Айзенах (област Тюрингия) с основаването на местна фабрика от предприемача Хайнрих Ернхарт. През 1928 г. компанията вече е част от БМВ, а след години производството на мотоциклети от Мюнхен е изцяло преместено в Айзенах.  След войната и разделението на Германия е прекратено производството на автомобили под марката БМВ и е дадено началото на VEB IFA Automobilfabrik EMW Eisenach (Ифа), като синьо-бялото е заменено с червено-белите цветове на Тюрингия.  Ифа-та обаче претърпява пълен провал на пазара и това налага разработването на изцяло нов автомобил – Вартбург. Така през 1956 г. започва развитието си една от гордостите на източногерманската индустрия. След Обединението на Германия държавното предприятие е неподготвено за новата икономическа ситуация и изпада в несъстоятелност. През 1991 г. е сложен край на марката Вартбург, а подразделението на кооперацията е закупено от Дженеръл моторс Опел.

Вижте още: 5 неща, които ни липсват от социализъма

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари