Зимата на чаша червено вино за крепко здраве

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

На прага на дългите и тъмните зимни вечери виното е естественият ни съюзник да преборим депресията.

Консумирането на чаша или две от божествения дар на Бакхус ни предпазва от

много заболявания и за поддържането на здравето като цяло.

Това се дължи на факта, че червеното вино е естествено богато на антиоксиданти. Основната съставка в червеното вино, която има роля за предпазването от заболявания е ресвератролът – специфичен антиоксидант, за който се предполага, че има дори антиракови свойства.

Лабораторните изследвания и проучванията сочат, че ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, може да помогне за потискането на растежа и размножаването на раковите клетки например рак на гърдата, левкемия и рак на кожата.

Растежът на други видове ракови клетки като тези при рак на простатата и дебелото черво също доказано намалява при консумацията на умерено количество червено вино.

Изследванията показват и ползата от ресвератрола

при предпазването от сърдечносъдови заболявания и удар.

Няколко изследвания, проведени във Франция, сочат, че ресвератролът предпазва от потенциални бъдещи случаи на сърдечна недостатъчност.

Доказано е и че виното има позитивно влияние върху понижаването на кръвното налягане и на нивото на холестерола в тялото.

Червеното вино съдържа и съставка, наречена

сапонин – друг антиоксидант.

Скорошни изследвания показват, че червеното вино води до спад в нивото на LDL. Поради способността си да предпазва от натрупването на „лошия” LDL холестерол, червеното вино се сочи за ефективна алтернатива за понижаване на високото кръвно налягане.

Освен посочените по-горе, могат да бъдат добавени още няколко ползи за здравето от червеното вино.

Ресвератролът има сходни свойства с тези на женския хормон естроген – затова червеното вино може да бъде много полезно в периодите, когато нивото на естрогена се понижава – по време на менопаузата, при рак на гърдата, след раждане, при остеопороза и т.н.

Катехините – други антиоксиданти,

съдържащи се в червеното вино предпазват сърцето, а антиоксидантът куерцитин намалява риска от рак на белите дробове.

 

 

София /
България