Рекламирайте соларни панели пред завистливите съседи, казват учените

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Маркетинговите усилия на производителите на соларни панели трябва да бъдат насочени към области, където вече има няколко инсталации, според американски учени, които са установили, че хората са много по-склонни да инсталират слънчеви панели на домовете си, ако техните съседи вече са сторили това.

Доклад, публикуван в списание „Наука за маркетинга“, съобщава, че че 10 нови инсталации в даден регион увеличават вероятността от по-нататъшно инсталиране на още соларни системи с почти осем процента.

Учените са изчислили, че ако има 10 на сто увеличение в общия брой на хората със слънчеви панели в дадения регион – това е „инсталираната база“ – то ще има 54 на сто увеличение на инсталирането на слънчеви панели. Докладът също така показва, че видимостта на панелите и мълвата „от уста на уста“ водят до появата на по-големи инсталации.

„Ако съседът ми си инсталира слънчев панел и ми разказва как спестява пари и е наистина развълнуван от постиженито си, то е много вероятно и аз да се втурна и да направя същото нещо,“ казва Кенет Джилингам, съавтор на проучването и главен асистент по икономика в Йейлската школа по горите и проучванията в областта на околната среда. „След това ще има и други, които ще инсталират, защото не искат да останат по-назад от своите съседи“.

Учените в университетите в Йейл и Ню Йорк са изучавали клъстери от слънчеви инсталации в Калифорния в периода от януари 2001 г. до декември 2011.

Освен всичко изследователите са открили, че по-големите домакинства и хора с по-дълги пътувания са „изложени на“ повече слънчеви инсталации, като по този начин става по-вероятно да възприемат технологията по-бързо в сравнение с хората, които се возят заедно с други в чужди коли и живеят в по-малки домакинства.

„Тези резултати дават ясни доказателства за статистически и говорят за икономически значим ефект“, казва Брайън Болингер, другият съавтор на доклада и главен асистент по маркетинг в Школата по бизнес при университета в Ню Йорк. „Тези изводи носят имат ясни послания за търговците, които се мъчат да намалят високата цена на придобиване за потребителите на пазара на соларни фотоволтаични системи“.