Изложба „Керамика” гостува в Горна Оряховица, посетителите да носят храна и напитки

17
Добави коментар
GornaBG
GornaBG

Изложба „Керамика” на Красен Троански и Златина Кръстева ще бъде открита на 5 ноември (понеделник) от 17.30 ч. в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”. Авторите са възпитаници на Националната Художествена Академия в София.

Златина Кръстева завършва Факултет „Приложни изкуства” със специалност „Керамика”. Защитава магистърска степен при проф. Божидар Бончев.

В Горна Оряховица Златина Кръстева ще покаже цикълът „Жестове”. Чрез керамичната си работа, авторката се опитва да засегне темата за комуникацията в съвременното общество и нейната несловесна форма, а именно жестовете. Тя поставя зрителя в ситуация на ребус и го кара сам да намери мястото си в него, разчитайки посланието според нивото на своята култура.

Творби на Златина Кръстева са показвани в галерии в София, Варна, както и на изложения в чужбина.

Красен Троански има магистърска степен по специалността „Порцелан и стъкло”, а в момента защитава доктурантура. Работи в областта на дизайна. Носител е на награда за дизайн на фризова композиция – Керамикс, а също и на приз за млад автор на Societe Generale Експресбанк.

В изложбата „Керамика” в горнооряховската художествена галерия, Красен Троански ще се представи с проекта си „1+1=3 промоция дизайн”, чрез който иронизира консуматорската нагласа на обществото ни. Като материал авторът използва порцелана, натоварвайки го със стойности определящи количество, а не качество. Проектът възпроизвежда пазарните комерсиални похвати, свързани с масовия продукт – подарък, бонус, гратис.

Организаторите на изложбата в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” обещават изненада за посетителите и с намигване отправят призив към гостите, които ще дойдат на откриването да носят храна и напитки.

Източник: Община Горна Оряховица