Садомазохизъм

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Садомазохизмът е изключително спорна форма на сексуално изразяване, при което сексуалната възбуда се засилва, чрез дисбаланс на силата между партньорите във връзката. Той е комбинация от садистично поведение при единия партньор (причиняване на болка на друг човек с цел увеличаване на сексуалното удоволствие) и мазохистичното поведение при другия партньор (повишаващ сексуалното си удоволствие, чрез изпитване на болка, страдание или унижение). Садомазохизмът често включва фантазия на ситуация, при която всеки партньор играе някаква роля. Единият партньор може да е учителят, докато другия е ученик например, или единият може да е господар, докато другия е роб. В идеалният случай тези игри спират, когато някой от партньорите пожелае.

 

Защитниците на садомазохизмът  твърдят, че той е здравословна форма на сексуален акт, защото позволява на партньорите свободно да изразяват естествена или скрита част на сексуалността – силата (властта).

 

 

Много критици, от своя страна изказват опасенията си за практикуването на садомазохизъм. Те твърдят, че при хетеросексуални двойки, това поведение може да насърчи или маскира домашно насилие или изнасилване.

 

 

Ако жена, замесена в садомазохистична връзка вярва, че нейният партньор страда от истински сексуален садизъм, тя трябва да потърси помощ. Сексуалният садизъм е вид парафилия, което е увреждане на способността на човек да учавства в нежен сексуален акт. Парафилията се проявява почти изключително при мъжете. За разлика от изнасилвачите, които са мотивирани по-скоро от насилието, отколкото от сексуалните импулси, сексуалните садисти изпитват сексуална възбуда и удоволствие от бруталното нараняване на техните партньори. Много хора фантазират за причиняването на болка, но сексуалните садисти извършват своите фантазии и понякога причиняват големи или дори смъртоносни наранявания. В дългосрочен план психотерапията може да помогне на хората с този проблем.

 

Снимки: adamr, YaiSirichai FreeDigitalPhotos.net