Всичколандия: „Черната книга на капитализма“ и други чернилщини

21
Добави коментар
rossi22
rossi22

Пиша си аз преди малко в Skype с един нов приятел – Bilbo, и си коментираме „Черната книга на комунизма“. Като човек с леви тежнения и принципни антиамерикански като държава, символ на капитализма, чувства, му пиша, че не би било зле да се напише и една „Черна книга на капитализма“, доколкото от зората на технологичния напредък на западната цивилизация тя не е спряла да сее смърт и разрушения по цялото земно кълбо.

За моя изненада, Bilbo веднага ми прати линк към Уикито, в който се описва именно такваз книжка.

Накратко информацията гласи, че книгата е издадена на френски през 1998 г., заглавието й на тамошноговор е „Le Livre Noir du Capitalisme“, а заключението е, че „капитализмът е виновен за смъртта на над 140 милиона души, загинали в периода 1500-1997 г. Това включва 70 млн. души от коренното население на Америка, загинали по време на колонизирането на континента; 10 милиона, загинали в робство; 10 милиона убити по време на Първата световна война; 50 милиона, убити през Втората световна война; 3 милиона убити във Виетнамската война и 1 милион, загинали в Нигерийската гражданска война.“

С цифрите няма как да се съглася, защото е ясно, че са много повече, най-малкото защото две кървави войни бяха наченати от американците след излизането на книгата, пък и преди това, в Африка непрестанно се изсипват купища оръжие за всеки пожелал ги, само и само конфликтите там да не затихнат.

Но ми е много любопитно, дали в днешното ни плуралистично общество, с т.нар. свободни и демократично принципи, някое издателство би се осмелило да преведе и публикува тази книга? Беглия ми поглед (вж. „Моята библиотека“) върху историческата литература, издавана в България в последните години сочи, че излизат купища книги с антикомунистическа насоченост, част от които очеизвадно пропагандни. Не ще отрека обаче, че има и добри книги, които се опитват да подхождат научно, като за пример бих посочил Норман Дейвис и „История на Втората световна война“, поне за мен единственият западен автор, признал, че без пролятата руска кръв победата над Германия е била утопична.

От един форум научих, че има и „Черната книга на нацисткия геноцид в съветcките територии 1941-1945“ и „Черната книга на световните финанси“, все прелюбопитни историики.

Мисля , че трябва да се издават „Черни книги“ за всичко – само за българския „демократичен“ преход биха се напълнили томове, и то толкова задръстени с кал, че не ще можем да я отмием векове наред. И това не се отнася само за България, а за всяка една държава, независимо под какъв строй е решила да сее смърт, без значение на свои или чужди.

Защото много чернилка по тоя свят се е насъбрал. И ако поне знаем кое е черно и не му казваме бяло, както евровдъхновени (разбирай вдъхновени от евро) медии и псевдоавтори ни убеждават, то поне ще сме малко по-наясно със заобикалящия ни свят.

А според вас коя книга трябва да се преведе или преиздаде?