Конски кестен /Aesculis hippocastanum/ – за какво и как се използва

8
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Билки
     Добавил: ЦветиКонски кестен /Aesculis hippocastanum/ – за какво и как се използваИзползваната част на растението са кората, семената, а също и свежите листа.
Проявява съдосвиващо и болкоуспокояващо действие. Конският кестен е старо средство за лекуване на хемороиди и разширени вени. Прилага се при стомашни катари, кашлица и външно при възпаление на гърлото /за гаргара/.
Българската народна медицина препоръчва семената на конския кестен при бронхит, магарешка кашлица, туберколоза, диария, дизентерия, болести на Бюргер, болки в корема, тромбофлебит, маточни кръвоизливи, рак и др.
Настойка от ситно нарязани семена киснати 15 дни в силна ракия в съотношение 2:1, се прилага външно за разтривка при ревматизъм, флебит, хемороиди.
Счукани пресни листа се използват като лапи при разширени вени.
Корите под формата на отвара се дават при блатна треска и химороиди.
Начин на употреба:1 кафена лъжичка ситно нарязани семена се залива с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.
От корите 1 кафена лъжичка се слага в 0,5 л вода и се вари 10 мин. а от листата 1 супена лъжица се запарва в 0,5 л вряла вода и се взима по същия начин.
 Видяна: 1657 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.