Френски военен самолет прибрал битите командоси

3
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Военен самолет Transall С-160 е кацнал на 22 октомври на летище София, за да прибере ранените френски командоси, които бяха бити от български селяни в люцерна край плевенското с. Коиловци. Това съобщи вчера военният сайт pan.bg, цитирайки свои източници. Транспортният самолет се е приземил в 13.30 ч. и след 60 минути е отлетял за Франция. Transall С-160 е военнотранспортен самолет, който се използва от военното разузнаване на Франция при операции зад граница, става ясно от специализираните френски сайтове.

От военното министерство отказаха да коментират дали френски военен самолет е кацнал у нас, тъй като те отговаряли само за охраната на небето, а за полетите се грижело „Ръководство въздушно движение“. Оттам обаче също запазиха мълчание за полета.

Мистерията беше разбулена от интернет изданието „ЕнфоДефанс“ и френските списания „Поан“ и „Мариана“. Оказа се, че битите край плевенското село са били петима командоси, които провеждали операция за ориентация на непознат терен. Тя обаче била провалена от бдителните селяни, които ги помислили за роми крадци. При сблъсъка двама от французите са простреляни, един е със счупен нос, а останалите избягали.

Вчера главният редактор на „ЕнфоДефанс“ Жан-Пол Ней каза за „Дарик“, че българските агенти правят същото в чужбина, вероятно в Румъния. Така били по-подготвени за истинските си мисии във вражески държави. Ако ги хванели, това се отчитало като грешка, но нищо повече.

„Вашето правителство вероятно е „дръпнало ушите“ на Франсоа Оланд и на нашия военен министър, но дотам. Според мен даже не е имало строги думи, защото всичко това се приема като част от „правилата на играта“, каза Ней.