Колбаси I – въвведение от „Ресторанти Варна“

27
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Провокация на деня на Ресторанти Варна: Познавате ли добре българските колбаси луканка и кървавица!   

 

 

Ресторанти Варна смята, че Българската традиционна кухня не е особено богата на видово разнообразие от колбаси, но за сметка на това традиционните български колбаси притежават отлични вкусови качества.

Някои от най-популярните месни специалитети, приготвяни предимно в домашни условия, са суджук, саздърма, луканка, наденица, кървавица, пача, различни видове шпеков салам, както и няколко вида мек салам (например салам „Камчия“, „Телешки“ салам), карначета и други.

С течение на времето някои колбаси се превръщат в деликатеси (например луканка или суджук), а други започват да се обработват по различна технология (например опушване вместо варене). За да бъдат сурово-сушените колбаси като луканка, суджук и др., имат нужда да зреят, преди да станат готови за сервиране.

Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна  информира, че в България, предимно в селата, все още се приготвят и сушат месни деликатеси по традиционни методи. Сушенето се прави предимно през зимните месеци на ниски температури, в продължение на един до два месеца. Този начин на приготвяне не изисква добавяне на консерванти, а в същото време придава на българските традиционни колбаси така характерния им вкус.

 

Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна  представя някои типични за българската национална кухня колбаси.

 

ЛУКАНКА

Луканката, както и суджукът, е сушен колбас, характерен за традиционната българска кухня. Обикновено има плоска форма и представлява пресован, сурово-сушен месен продукт с червеникав цвят, който от външната страна е равномерно покрит с благородна бяла плесен. По традиция луканката се приготвя от смес от телешко месо, свинско от източно-балканска порода и гръдна сланина от прасе, подправки (захар, черен пипер, кадамон, кимион, сол) и селитра. Месото се накълцва ситно, а сланината се нарязва на кубчета. Прибавят се сол, захар и ситно счукани черен пипер и кимион. Сместа се омесва добре и се оставя да престои едно денонощие на хладно място, след което се пълни в сушени говежди или свински черва, които са предварително нарязани на двайсетина сантиметра, а краищата им се вързват с конец.

Готовата луканка се окачва на проветриво място да съхне, като периодично се пресова с точилка, докато стане плоска. След като се изсуши, готовата продукция се увива в хартия и се поръсва с дървена пепел, като по този начин може да се съхранява до осем месеца. В България има няколко региона, традиционно известни с добрите си луканки: Смядово, Карлово и Панагюрище. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна допълва, че за любителите на по-пикантния вкус, в сместа за луканки може да се добави малко бяло вино и счукан чесън.

КЪРВАВИЦА

Кървавицата е вид наденица, която се приготвя от смес от различни видове месо и субпродукти, подправки и прясно изцедена животинска кръв, която се пълни в естествени черва и се вари. В българската традиционна кухня кървавица се приготвя от свинско месо, свинска кръв, субпродукти (черен дроб, бял дроб, гръклян, сърце), лук, варен ориз (прибавя се само в някои видове) и подправки (сол, черен пипер, бахар, кимион, карамфил). Така приготвената смес се омесва и се пълни в свински или говежди черва. Надениците се завързват в краищата, надупчват се и се варят на тих огън. След като са сварени, се отцеждат и се окачват на проветриво и хладно място. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна информира, че кървавицата може да се консумира както топла, така и студена. В българската традиционна кухня кървавицата се използва за приготвянето на различни ястия и обикновено се комбинира със зрял боб, кисело зеле и др. варива, типични за зимния сезон.

Запознайте се подробно със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми, Ви препоръчваме ние, от Ресторанти Варна!