Био-камина предлага уютна алтернатива на дървата?

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

от GreenTech.bg на 04/11/2012

Когато времето навън е страховито-мразовито, мнозина си мечтаят да се сгушат до камината, защо не и с чаша вино в ръка. Пукането на дървата в огъня създава неповторим уют и превръща зимата в още по-красиво преживяване.

Днес една американска фирма предлага „еко-камина“ на био-гориво, за която твърди, че не изисква големи количества дърва, респективно щади джоба на собственика си – и че е екологична.

За някои ще е авангардно решение, за други – пълно извращение. Био-камината Nu-Flame Ardore, което в превод от италиански ще рече „огнена страст“, е портативна камина, която – според създателите си – ви позволява да се насладите на красотата и уюта на истинския огън, без да плащате за дърва, без да се налага да тичате навън за наръч съчки в минусови температури. Био-камината работи на био-етанол.

Nu-Flame се състои от горелка от неръждаема стомана, окачена между две стъкла от закалено стъкло. Танцуващият пламък се отразява върху стъклото, създавайки приятен за окото ефект. Пламъкът се захранва от чисто течно био-етанолово гориво. Компанията го продава отделно. Според фирмата, този био-етанол е безопасно гориво, произведено от 100% органичен материал – отпадъци. Използването на този вид гориво в камината трябва да гарантира липсата на сажди от горенето, както и липсата на дим. Самите бутилки пък са направени от 30-40% рециклиран материал.

Който обича да се излежава на дивана край огъня, особено в студените зимни нощи, но няма достатъчно пари, за да си построи и поддържа класическа камина, може да се насочи към тази „настолна камина“, казват създателите й. Цената й започва от 109 долара. Има два варианта на монтаж: стояща камина или такава, която се закрепва на стената.

Публикувано в Био