Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Ах, тази френска кухня! Класическите френски ястия са си истинско предизвикателство за начинаещите готвачи. Но няма страшно, Супичка открива най-лесните френски рецепти, които да разнообразят класическото българско меню. След френската лучена супа идва ред на още една френска супа, която кажи-речи също е лучена – френската супа с праз Вишисоаз. Голям плюс на супата Вишисоаз е, че можете да я сервирате както топла, така и студена, в зависимост от сезона и вашите предпочитания. Така през лятото, когато рядко ни се прияжда топла крем супа, наред с българският таратор, испанското гаспачо, можете да приготвите и френската студена супа с праз Вишисоаз. А през есента и зимата, когато пък е времето на най-сочния праз може да разнообразите менюто с още една бърза, лесна и много вкусна супа. Така че студена или топла, френската супа Вишисоаз по всяко време ще си намери място на вашата трапеза.
Френска супа с праз Вишисоаз
Необходимите продукти за френска супа с праз Вишисоаз:

1. 5 стръка праз – бялата част
2. 500 грама картофи
3. 3 супени лъжици масло
4. 1,5 литър зеленчуков или пилешки бульон
5. ½ чаена чаша течна сметана за готвене
6. сол

Необходимо време за приготвяне:
45 минути

6 Порции

Френска супа с праз Вишисоаз
Рецептата за френска супа с праз Вишисоаз в три стъпки:
1.
Първата стъпка рецептата за френска супа с праз Вишисоаз е приготвянето на праза. Нарязвате праза на колелца, като не ползвате целия стрък праз, а само бялата му част. След това в тенджерата, в която ще правите супата разтопявате маслото и към него прибавяте нарязания праз. Разбъркайте добре и сложете капака на тенджерата. Празът трябва да се задуши за 4-5 минути, докато омекне.

2.
След като праза е омекнал, прибавете към него измитите обелени и нарязани на средно големи парчета картофи, както и бульона. За приготвянето на френската супа Вишисоаз е най-добре да ползвате домашно приготвен бульон, а не готовите кубчета, защото те имате много силен, леко изкуствен аромат. Но ако нямате домашно приготвен бульон може да прибегнете и до тях. След като сте прибавили и бульона, оставяте супата да поври на бавен огън около 30 минути.

3.
Последната стъпка от приготвянето на празената супа пасирането на супата. Пасирате всички зеленчуци с помощта на кухненски робот или блендер, като добавите и сметаната, която предварително сте извадили от хладилника. Пасирате до получаването на гладка еднородна смес.

Ако ще сервирате супата Вишисоаз студена, то изчакайте малко да се охлади и я приберете в хладилника за около час. Ако пък ще консумирате френската супа с праз топла, то може да я сервирате веднага, като добавите по няколко хрупкави крутона към всяка паничка супа.

Френска супа с праз Вишисоаз
Рецептата за френска супа с праз Вишисоаз е изпълнена!
Пробвайки нови и вкусни рецепти обаче не забравяйте и българската класика! Супеното разнообразие в българската национална кухня наистина е много голямо. Боб чорба, пилешка супа, крем супа от картофи, супа от коприва и какво ли още не!

ДОБЪР АПЕТИТ!