Кът за четене в спалнята

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Обособяването на кът за четене в дома  ще ви осигури тихо и удобно местенце, където да се наслаждавате на любимото си четиво. Разбира се, можете да го използвате и за слушане на музика, рисуване или просто да  поговорите по телефона.

Изберете подходящо място за вашето кътче за четене – някой ъгъл на спалнята, ниша или дори в килера. Ако се налага, пренаредете обзавеждането, за да освободите малко пространство. Кътчето трябва да е тихо и спокойно, там радиото и телевизорът нямат място.

Подберете удобен стол или кресло. Не подценявайте ролята на тази мебел – трябва да се чувствате максимално отпуснати по време на четене. Вариантите са много – голям пухвав стол, който обгръща тялото, купчина възглавници, поставени на пода, пуф фотьойл, а защо не и масажиращ стол.

Малката масичка или нощното шкафче е задължителен елемент за всеки кът за четене. Това е мястото, където ще държите книгите си или пък ще оставите чашата топъл шоколад, която ви прави компания по време на четене. Прибавете и малка поставка за химикали, както и бележник, в който да записвате любимите си цитати, съветват от comfort.bg.

Ако светлината в къта за четене е слаба, поставете настолната лампа върху масата. Опитайте се да я използвате само вечер – през деня не е добре за очите да се комбинират естествена и изкуствена светлина. Ако пък дневната светлина е твърде силна и слънцето се отразява в книгата, сложете тънко перде на прозореца.

За да се чувствате добре, докато четете, трябва да ви е удобно. Обградете се с вещи, цветове и текстури, които носят наслада на всичките ви сетива. Меките възглавници или плюшени килимчета ще ви отпуснат и ще ви накарат да усетите топлина и спокойствие.

Отделете къта за четене от останалата част на помещението. Това можете да постигнете с някаква мебел или дълго перде. Разделянето по този начин маркира ваше собствено пространство, където ще бъдете необезпокоявани от останалите членове на семейството.

Старайте се да намирате малко време за четене сред работата и многото домакински задължения. Доказано е, че четенето влияе добре на здравословното състояние на човек.