Китай ще строи град на бъдещето без автомобили

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Пореден, грандиозен проект се задава в Китай. Страната ще построи екологичен град, в който никой няма да има нужда да шофира.

За проекта са отделени 7,24 милиона квадратни метра в полите на Ченгду в Централен Китай, съобщава Business Insider. Градът ще бъде построен от отпадъчни материали. В него ще живеят 80 хил. души. Никой от тях няма да се нуждае от автомобил, за да се придвижва, обясняват инженерите.

Планът се казва „Великият град”. Целта е амбициозна – да се направи модерен градски център, проектиран така негативният отпечатък върху природата от жителите му да е сведен до абсолютен минимум. Там ще се произвежда чиста енергия, ще бъде намален боклука и ще се промотира активно публичния транспорт.

„Китайските официални лица по планирането започват да виждат ефектите на дизайна със зависимост от автомобилите и стават по-отворени към добрите алтернативи на градската разпиляност”, коментират от архитектурната фирма – автор на проекта Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Компанията отбелязва още, че не е най-точно градът да бъде наричан „град без коли”. По-скоро тя го описва като град, където автомобилите ще бъдат значително по-малко нужни.

Основният план съдържа много добри идеи. Половината от пространството е запазено за движението на немоторизиран трафик и електрически автобуси, които ще превозват хората до там, където не могат или не искат да стигнат пеша. Всички домове в града ще се намират на максимум 2 минути пеша от публичен парк. Сградите ще бъдат проектирани с максимална употреба на вятърната енергия. Отпадъчната вода ще бъде използвана, за да генерира енергия. Както и тежкият боклук. Земите в покрайнините на града ще бъдат оставени за земеделие. Ще бъдат обособени и резервати, където природата ще бъде съхранявана в естествения й вид. Образователните и медицински центрове ще се намират само в центъра на града.