Десислава Атанасова: Обучаваме 6500 души от Спешна помощ

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Финансирането и възнагражденията на лекарите в Спешна помощ остават най-големия проблем. Това призна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БТВ. Тя припомни, че парите, които са предвидени за здравето в Бюджет 2013 г. са 3,4 млрд. лв.

Атанасова обясни, че предстои старта на проект „Пулс“, при който ще бъдат обучени 6500 души от Спешна помощ. Той ще продължи до края на следващата година, струва над 6 млн. лв. и е финансиран от ЕС.

След реформата има вече изнесени звена с линейки в различни квартали на София. На този етап има отворени два пункта – в Кремиковци и Люлин. Предстои да се създадат още два в Надежда и в Студентски град, съобщи Атанасова.

Имаше 4 нулеви години за специализация, лекарите предпочитаха да напускат България и да работят навън. Това стана факт по време на проф. Радослав Гайдарски и беше катастрофално за българското здравеопазване, каза Атанасова.

Надявам се, че НАП, който е орган по събиране на здравните осигуровки ще търсят други механизми за плащането им. Не е ясен профилът на тези, които нямат осигуровки. Голяма част от 1,2 млн. неосигурени българи не живеят в България, но нямат адрес и валиден трудов договор в Европа, за да се знае откъде ще дойдат парите за осигуровки, посочи Атанасова.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти