10 причини поради които да преминете на отопление с пелети

2
Добави коментар
sdeath
sdeath

Ако търсите средство за отопление, чрез което да спестите пари през зимните месеци и чрез което да щадите околната среда, то може би вече сте наясно от евентуалните ползи при отоплението с дървесни пелети. А ако все още не сте запознати относно този начин на отопление, ето няколко полезни неща които трябва да знаете :

1. Околна среда – Пелетните котли и печки използват дървесни частици, които са превърнати в пелети чрез екологична технология , позволяваща отпадъчния дървесен материал да се оползотвори. Това означава ,че вие подпомагате околната среда използвайки гориво, което се произвежда от остатъци дървесина, които иначе биха били изхвърляни. В САЩ и някой страни в Европа , дори държавата е определила по-нисък процент на ДДС на цената на пелетите – около 5% ,а не обичайните 20% с цел да поощри хората да използват пелетни печки и котли. Пелетите отделят много по-ниски емисии на въглероден диоксид в природата при изгаряне и същевременно са много по-калорично гориво от повечето други твърди горива и имат по-висок КПД на горене.

2. Намаляване на сметките за отопление – Скоро след като започнете да използвате пелетите за отопление ще установите ,че отоплението чрез тях в дългосрочен план е много по-икономично и по-евтино от отоплението на нафта или въглища например. В зависимост от модела котел на пелети или печка на пелети вие можете да спестите до 50% от обичайните си разходи за гориво през отоплителния сезон.

3. Производителност – Котлите на пелети предлагат невероятно висока производителност , така че вие можете да инсталирате един малък котел на пелети в дома си ,който да ви осигури отопляемата мощ за цялата къща. С котли на пелети с мощности от 10kw до над 1000kw на фирма Термокоз , вие ще сте в състояние да намерите най-подходящия за вашата нужда и изискване модел , без значение дали ще служи за отопление в апартамента, в къщата ви или в промишлена сграда .

4. Ефективност – Съвременните котли на пелети са изключително ефективни. Работещи при до 94% КПД, в зависимост от модела и начина на ползване, те ви осигуряват много повече топлина за всеки един килограм пелети, отколкото всяко едно друго твърдо гориво с което можете да се отоплявате .

5. Наличност – Котли на пелети се продават на много места , но важното е да се спрете на утвърден доставчик , които предлага качествени котли и който може да ви консултира за да можете да направите най-правилния избор на пелетен котел за помещението / мястото което ще отоплявате.

6. Разнообразие – Добре е първо да се консултирате със специалист за модела котел, който ще ви върши оптимална работа както и каква мощност ще ви е необходима за съответната отопляема площ. Пазете се от продавачи , които на всяка цена искат да ви продадат даден модел без да ви питат за нуждите и изискванията , които имате.

7. Битово отопление и промишлено отопление на пелети – Пелетите могат да ви спестят от сметки за ток и отопление през зимните месеци без значение дали ще отопляте апартамент , къща , голяма промишлена сграда или хотел. С времето ще установите ,че по този начин вие пестите от отопление.

8. Устойчивост и сигурност – Котлите на пелети и печките на пелети стават все по-популярни в Европа , като качеството и сигурността им на работа е много добро. Със сигурност един качествен котел на пелети може да ви служи дълги години и да работи безотказно.

9. Избор на дървесни пелети и доставка – Както и при избора на котел на пелети и при избора на достачик на пелети трябва да се уверите ,че качеството на пелетите е добро . Внимавайте с избора на пелети защото в България има и лоши пелети , които са малко по-евтини от обикновенно , но пък имат много по занижен КПД и изгарянето им е по-лошо.

10. Първоначална инвестиция ,която си заслужава – Когато направите избор да се отоплявате чрез котел на пелети , то вие правите една дългосрочна инвестиция, която с течение на времето започва да ви се изплаща . И тук е както всяка една друга инвестиция – за да можеш да спестиш от гориво трябва да инвестираш малко повече в началото. В дългосрочен план тази инвестиция ще ви се изплати , като ще ви носи за бъдеще една постоянна икономия в отоплението през студените зимни месеци.