Осман Октай: Доган става заплаха за държавността

2
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Държавността е застрашена от политическото безсилие на Ахмед Доган. Претенциите му да се направи общ прочит на Балканската история и преосмисляне на Балканската война е провокация към етническия мир и толерантността. Това заяви пред Faktor.bg бившата дясна ръка на Сокола Осман Октай.

В неделя от Кърджали лидерът на ДПС поиска преоценка на исторически събития от 1912 г., които се представяли като победоносни за българите, но били истинска трагедия за турското население. Според Октай Доган, който вече направи заявка отново да управлява в коалиция, минира предварително партньорите си с необоснованите си исторически мераци. 

Тези събития не представляват спор в Балканската история, няма големи разминавания на учените за този период.. Ахмед Доган просто си търси алиби за да излезе от обществената изолация, в която е изпаднал, твърди анализаторът Октай. Той е категоричен, че в страната няма антитурски настроения, както твърди Сокола, а има настроения антидоган, но той се опитва да ги преекспонира като нетърпимост спрямо всички турци и малцинствата.. Октай предупреждава още, че с претенциите за ревизиране на историята шефът на етническата партия ще се опита преди изборите да сплоти електората, но паралелно с това бетонира и националистите от партия “Атака”. И двете крайности са опасни за страната, държавата трябва да ги спре, настоява Октай.