Проф. Иван Желев: Избират следващия патриарх в началото на март

2
Добави коментар
yApple

Иван Желев

Кой ще бъде следващият патриарх се очаква да стане известно в началото на март 2013 година, каза проф. Иван Желев, богослов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш председател на Комисията по вероизповеданията за Дарик.

Според проф. Желев предстои състав от четирима старши митрополити да свика съвещание на Светия синод, на което да бъде избран заместник на починалия патриарх, който да поеме управлението на Българската православна църква до избора на нов патриарх. Той съобщи още, че кандидати за следващ партиарх са всички митрополити, които отговарят на условията.

„По новия устав, ако не се лъжа, трябва в 4-месечен срок, тоест до началото на март, да бъде избран новият патриарх на Българската православна църква. В нашата църква не се бърза. В някои други православни църкви това става до 40-ия ден от смъртта му. Обаче у нас процедурата е малко по-бавна за хубаво или за лошо“, каза Желев.

Той обясни, че след като началото на постите през следващата година е към средата на март, най-вероятно изборът ще бъде проведен в самото начало на третия месец.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти