Алтернативно икономично отопление за зимата – отопление с пелети

1
Добави коментар
sdeath
sdeath

1
2
3
4
5

( 7 Гласа )

Непрекъснатото вдигане на цените на тока и горивата ,карат хората все по-често да се замислят за алтернативни начини и средства за отопление през студените зимни месеци. Един от набиращите популярност методи за отопление е отоплението на пелети. Пелетите са малки цилиндрични хапчета силно пресована дървесина с размери от 6мм до 8мм. Те служат като гориво за изгаряне в подходящи котли и камини на пелети. Едно от основните им предимства е чистотата , ниската влажност и високото КПД на изгаряне. Пелетите отделят както много по-малко пепел при изгарянето си , така и много по-малко вредни емисии на въглероден диоксид в природата. Ето защо тези отоплителни системи използващи пелетите за гориво са познати още и като еко – отоплителни системи.

Котлите на пелети работят като всеки друг котел – могат да нагряват водата за битови нужди, за радиатори , подово отопление и др. Единствената разлика между котлите на дървесна маса и тези на пелети е по-голямото удобство на потребление. Пелетните котли са напълно автоматизирани и обслужването при тях е сведено до минимум. Както споменахме по-горе при пелетите отделяната пепел е и много по-малка , като така чистенето и от бункера за пепелта не трябва да се извършва всекидневно.

Автоматичните процеси при котлите на пелети включват напълно програмиране на отоплението , включването/изключването на котела , почистването и др. Често повечето модели имат и допълнителни функции като управление от разстояние – чрез интернет или мобилен телефон. Това представлява огромно удобство, ако искате да настроите например отоплителната система на хижата/вилата да се включи няколко часа преди вашето пристигане и да се насладите на уютна атмосфера и топлина със самото ви пристигане.

Друго основно предимство на пелетите е по-удобното им съхранение и складиране. Те заемат много по-малко място сравнимо със дървесната маса необходима ви за отопление за зимния сезон. Необходимо количество пелети за отопление за един месец.

Казано накратко отоплението с пелети е по икономично сравнимо с алтернативните начини за отопление през зимата. Обслужването на отоплителните системи работещи на пелети е сведено до минимум , благодарение на въведените автоматични системи , като така за вас остава единствено да се наслаждавате на топлината и уюта ,които създават в дома ви.