Ревюта на ресторанти, готварски рецепти, меню за разделно хранене – Красотата на доброто здраве

2
Добави коментар
ts.gigova
ts.gigova

Някак си винаги, когато чуя думата „диета“ и внезапно ми се дояжда най-шоколадово-калоричната торта на света. Аз истински се наслаждавам на добрата храна и  не съм склонна да се откажа от удоволствието от храненето. Ако и вие сте от хората, които са се убедили, че ефектът от строгите диети е краткотраен и ви е дошло до гуша да се въртите в омагьосания кръг на диетите, може би ще ви е интересно да прочете следващите няколко реда.

Не обичам забраните и крайните ограничения, искам сама да определям ритъма си на живот и най-вече да разполагам със свободата да избирам. Но същевременно вярвам, че малките промени и постоянството от моя страна ще ме възнаградят с по-добро здраве и самочувствие, защото всичко е енергия. А аз искам организъм пълен с енергия, а не такъв изтощен от постоянни диети или пък твърде ленив, заради изкуствената храна, която приема. Храните като гориво имат най-голям ефект, когато се консумират в естествения им вид. Все пак никъде не съществуват ниви, по които да расте бял хляб. Консервирани или преминали през микровълнова обработка, храните престават да бъдат природен дар. Плодовете в природата не плуват в захарен сироп, пропит в химикали и консерванти, а в реките ни не текат безалкохолни напитки.

Философията на разделното хранене се ограничава в няколко основни принципа:

1. Винаги започвайте деня си с прясно изцеден плодов сок или пресни плодове. Няма значение какви ще бъдат те – избирайте ги според сезона или според вкуса си, количеството също няма значение, то зависи само и единствено от вас. Важно е до обяд да засищате глада си само с плодове.

2. За обяд можете да изберете голяма купа салата от пресни зеленчуци по избор. Към нея хапнете малко пълнозърнест хляб с масло или пък супа. Един страхотен сандвич с авокадо, домат, краставица и зелена салата и майонеза или масло, също не звучи никак зле. Аз съм наистина влюбена в така наречената „Енергийна салата“, която се състои от зелени листни зеленчуци, краставица, кълнове, белени слънчогледови семки и сусам, по желание може да добавите и маслини.

3. И дойде време за вечерята. Тя може да се състои от картофи с масло или ориз, а към тях задушени зеленчуци и салата. Може да изберете и втори вариант – месо, пиле или някаква риба със зеленчуци и салата. Тъй като аз обожавам картофи с масло т.нар. „Картофена торта“ е един от фаворитите ми за вечеря.

4. Ако по някаква причина прекъснете програмата (при мен обикновено се случва около празници ;)), не се тревожете. Просто се върнете към нея веднага щом стане възможно.

5. Стремете се до 20.00 ч. да сте приключили с вечерята.

6. Редовният прием на достатъчно количество храни с високо съдържание на вода е изключително важен.

7. Основният принцип при разделното хранене е правилното комбиниране на храните. Забравете за смесването на белтъчини и въглехидрати в едно хранене, т.е. тази програма слага край на комбинациите като: месо и картофи; риба и ориз; сирене и паста; яйца и препечени филийки; тестени закуски и мляко. Не се лишавайте от любимите си ястия – просто ги яжте пооотделно.

8. Плодовете трябва винаги да се ядат на празен стомах, т.е. не бива да се консумират заедно с друга или непосредствено след друга храна.

9. Избягвайте приема на всичко бяло – рафинирана захар, бяло брашно, твърде много сол и т.н.

10. Опитвайте се да избягвате всички млечни произведения с изключение на маслото, него можете да комбинирате както с въглехидрати, така и с белтъчини.

11. Движете се!

12. Ако истински вярвате, че можете да постигнете нещо, ще успеете!

Това са най-важните принципи, на които се основава програмата. Не я приемайте като общовалидна, както казах малко по-нагоре, всеки е свободен да направи своя избор. Вече няколко години аз и семейството ми се придържаме към основните принципи (в никакъв случай не мога да кажа, че сме от най-стриктните последователи) и смея да твърдя, че има доста добри резултати, но най-важното качество на програмата, според мен безспорно е, че храната е невероятно вкусна и изключително лесна за приготвяне.

* Статията е написана по материали от книгата на Харви и Мерилин Дайъмънд „Сила за живот“