Изкуството на ландшафтния дизайн – алпинеум, наподобяващ сух поток

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Изкуството на ландшафтния дизайн – алпинеум, наподобяващ сух поток

Изкуството на ландшафтния дизайн съчетава много елементи, като например създаване на алпинеуми, различни видове лехи, езера, беседки и др. Един от тези елементи, които през последните години е станал доста популярен е т. нар. сухо корито на поток, наподобяващо истински жив поток, по който доскоро е клокочела вода. Дъното на потока е облицовано с камъни, а лехи от цветя се разполагат по брега на реката.

Идеята за създаване на “сухия поток” идва от Китай. Според китайските вярвания в градината трябва да присъства вода или в краен случай – нейна имитация, която най-успешно се реализира чрез камъни. Този елемент на ландшафтния дизайн по своята същност е гъвкав и може лесно да се впише в класически или модерен стил. В допълнение, този поток има много предимства, например, поради липса на вода в него, никога няма да бъде нападнат от комари и не изисква специални грижи. Освен това, потокът може да се направи във всякакъв размер и форма, върху каквато и да е повърхност.

Как да си създадем сух поток?

Изглежда сложно на пръв поглед, но съвсем не е толкова трудно. Първо трябва да помислите как искате да изглежда вашия поток. Първо трябва да се “нарисуват” очертанията на канала, например с пясък. Ако мястото ви е малко, един криволичещ канал визуално ще разшири зоната и ще я задълбочи. На различни интервали по цялата дължина потокът може да има различна ширина. Благодарение на тази техника, потокът ще изглежда “естествен”. След като определите с пясъка точните контури на бъдещия поток може да започнете неговото изграждане.

По-добър избор за дъното са гладки и плоски камъни, а за брега изберете малки камъчета. За да направите “прагове” и “водопади”, изберете камъни с ярки цветове, и за имитация на дълбочини – тъмни камъни. Може да съживите потока, като вмъкнете и бял мрамор. А за да постигнете ефекта на течаща вода, която блещука на слънцето, използвайте стъклени перли или гранули.

Преди да положите камъните, изкопайте цялата дължина на планираната траектория на малка дълбочина от около 10 до 20 см, за да се предотврати растежа на плевелите, които могат да развалят външния вид на речното корито. Най-добре покрийте изкопа с найлон, в който пробийте дупки за оттичане на дъждовната вода. След което може да започнете изграждането на вашия проект.

За декорация на алпинеума изберете нискорастящи растения.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet