БРУСКЕТИ С ПАСТЕТ ОТ ЕЛДА

2
Добави коментар
mm22
mm22

   Елдата е продукт, който отдавна исках да включа в менюто ни, защото всичко, което съм изчела напоследък в пространството за нея, говори само за положителните й качества. Оказва се, че тя е една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата, защото съдържа протеини, мазнини, фибри, витамини и всичките важни аминокиселини. Подхранва кожата, косата и ноктите и подпомага за забавяне процесите на стареене.

   Често съм правила на децата си пюренца, които сгъстявах с брашно от елда, докато бяха бебета и те много ги харесваха. Когато опитвах на вкус какво съм сътворила, усещането бе за нещо средно между боб и леща, но с много специфичен свой си стипчив, бих казала вкус и аромат. Никога до сега не се бях престрашавала да приготвя нещо от нея във вида й на зърна, само заради твърдението, че ако не се обработи добре може да горчи. Заради своята читателка Тони обаче реших да експериментирам поне веднъж и да споделя  моите резултати.

  И така приготвих мусака от елда, която се оказа невероятно вкусна и съвсем идеално зеленчуково ястие, подходящо за вегетарианците:) Но, понеже ми остана част от сварената елда, приготвих и тези не само симпатични, но и вкусни брускети.

   Първо да обясня как направих пастета от елда

   Поставих в блендера 100гр. (предварително накисната в топла вода от предната нощ, после отцедена и с нова вода сварена за около 20-тина минути) елда, в блендера. Към нея добавих 100гр. зехтин, сока на половин лимон, 100гр. орехи, 1с.л горчица, 1с.л песто дженовезе (може и без него, просто имах в хладилника и се чудех какво да го правя ), малко сол на вкус, 1 скилидка чесън, крайчето на един сух нарязан хляб, което накиснах в мляко и го прибавих без да го изстисквам от млякото.

       

   Разбих всичко това и понеже ми се стори много гъсто и лепкаво, добавих около 150-200 мл. прясно мляко на части и разбивайки неколкократно сместа в блендера, докато тя придоби гладка консистенция и се оформи нежен пастет, който не беше просто един туткал, както в началото, а вече можеше да се шприцова или намаже на филийка.

  Следващата стъпка бе да си изрежа с кътера за сладки, кръгли филийки, на които поставих по парченце масло и ги запекох в грил тостера, докато станат хрупкави и златисто препечени. Същата работа ще свърши и гофретника ви или просто можете да ги сложите в тава във фурната и да запечете, а също така и да ги запържите само така намазани с масло в тефлонов тиган, обръщаки ги многократно, докато добият цвят. Ето, вариантите за брускетите са много, вместо масло можете да ползвате и зехтин, както предпочитате вие

      

      

  Накрая си шприцовах по малко от пастета от елда върху брускетите и добавих парченца лимон и черни маслини. Е, НЯМА ПО-ВКУСЕН ПАСТЕТ от зеленчуци казвам ви!!! Благодарение на горчицата, лимона, зехтина и чесъна и техните консервиращи свойства вече втора седмица още имаме в едно малко бурканче и все още си е фреш:) Прекрасно би се съчетал този пастет с риба и пилешки филенца, а може и просто така на обикновена филийка и с чаша хубаво бяло вино:)

Да ви е сладко!