Откриха златно съкровище в Омуртаговата могила

1
Добави коментар
Moetospisanie
Moetospisanie

Дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда бяха намерени тази вечер в Омуртаговата могила, позната още и като Свещарска могила. Това съобщи д-р Диана Гергова от Археологическия институт с музей при БАН пред агенция „Фокус“.

„В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло“, обясни археологът д-р Гергова.

Находката е изключителна – от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

„Когато завършим проучването, ще можем да дадем още по-точна дата. Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата“, уточни д-р Гергова.

Още по темата четете тук.