Как да обзаведем „дядовата ръкавичка“

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

„Дядовата ръкавичка“ може да прозвучи като симпатично определение за нечие жилище, стига да не е собственото ни такова. Почти убедени сме, че ако трябва да нагъчкаме в тясно пространство всички мебели, вещи и хора от нашето домакинство, обстановката няма да изглежда никак добре.

Само че не е задължително да се получава така. Постарахме се да съберем на едно място основните правила, чрез които „кутийката“ може да се превърне в наистина удобен, уютен и красив дом. Преди да обзаведете, погледнете надолу!  Не е добра идея първо да купите мебелите, а после да се чудите как да ги подредите по най-лицеприятния начин. Ако ще обзавеждате малко помещение, най-напред измерете квадратурата на пода и обмислете къде какво трябва да наредите, за да можете да се движите свободно из стаята. Чак тогава тръгнете на лов за необходимите неща. Освен това имайте предвид, че ако оставите поне част от земята под килимите и мебелите да се вижда, мястото ще изглежда далеч по-просторно.

След това погледнете и нагоре!  Един от най-добрите съвети, които можете да получите при обзавеждането на малка стая, е да се възползвате максимално от потенциала на стените ѝ. Какво имаме предвид? Обмислете варианта да подредите мебелите вертикално, вместо по пода. Легло над бюрото, например. Множество етажерки, наредени една над друга. Подобни решения „теглят“ нагоре погледа на живущия или посетителя, като така създават усещане за повече пространство.   

Изберете мултифункционални мебели! Вече се предлагат достатъчно такива, които имат и приятен дизайн, освен че спестяват доста място. Например, масички и дивани с вградени рафтчета за книги. Или легла с подходящи за складиране на вещи пространства – под или отстрани на мястото за спане. В галерията сме ви показали някои такива решения.

Другият вариант е да устроите обзавеждането си така, че отделните елементи да могат да се използват с различни функции. Ако не разполагате с достатъчно място, например, не е нужно да имате и кухненска маса, и масичка за пред телевизора, дори бюро, на което да си вършите работата. Бихте могли да изберете само една мебел, която да е удобна за всички необходими дейности и да сменяте предназначението ѝ в различните части от денонощието.

Измислете тайни скривалища за своите съкровища!  Те карат малкото помещение да изглежда още по-претъпкано и кичозно. Така че, в името на стилния дизайн, помислете отново дали не можете да се разделите с многобройните предмети, които пазите от години, а никога не сте ползвали. Изхвърлете (или още по-добре – подарете) поне част от тях, а останалите скрийте от погледа. Споменатите мебели с вградени „складови пространства“ ще свършат чудесна работа за целта.

Horny Design

Мислете в малък мащаб! Огромният модерен диван, внушителната маса за кафе или някой голям люлеещ се стол могат да грабнат сърцето ви в магазина. Но само си помислете, как ще изглеждат тези неща в малката ви „кутийка“ у дома? Най-вероятно ще я запълнят цялата и всичко наоколо ще изглежда като склад за неупотребявани вещи. По-добре заложете на дребнички мебели, сякаш отново подреждате някогашната си къща за кукли. 

А може да помислите и в голям мащаб! От друга страна, ако се спрете само на големи мебели, но в минималистично количество, те ще придадат грандиозност и на цялото помещение. Тази идея е особено добра, ако имате високи тавани. В никакъв случай обаче подобна обстановка не бива да бъде натруфена с дребни вещи.

Представете си, че сте Алиса в Страната на огледалата и стъклата! И двата вида чупливи повърхности създават илюзия за по-голямо пространство. Огледалата – защото го отразяват, стъклата – защото позволяват да се гледа през него. Но ако самите вие или някой член на семейството има поведение по-скоро на „слонче в стъкларски магазин“, отколкото на внимателната Алиса, най-добре не рискувайте с подобен интериор.

Заложете на светлите цветове! Така или иначе не одобряваме идеите за стени, боядисани в черно или червено. Да, могат да ни се сторят интересни и „дизайнерски“ в нечий друг дом, но не бихме искали настроението ни за деня да се изгражда в такава мрачна обстановка. А когато става въпрос за мъничка стая, тъмните краски са абсолютно табу – ако ще и винаги да сте мечтали за такива. Те ще „смалят“ още повече помещението. Другото цветово правило, което трябва да знаете, гласи: нека мебелите и стените бъдат боядисани в еднакви или доближаващи се един до друг нюанси. 

Нека бъде светлина! Относно осветлението, принципът е същият като гореспоменатия за стените и мебелите. Но нека лампите, които ще осигуряват достатъчно светлина, не бъдат тежки абажури, провесени от тавана. 

Момчил Христов

Видяхте ли? Не е задължително скромната квадратура да бъде повод за недоволство – важното е да се подходи с вкус и внимание!