Ръкавиците на Дядо Коледа

3
Добави коментар
artandblog
artandblog

Колко от вас могат да шият или плетат ръкавици? Предполагам не много, затова ето една практична идея, която се оказва не толкова сложна за направа. Ако се питате за какво са ви такива ръкавици веднага ви изброявам идеи – за коледен подарък, за костюма на дядо коледа, който е време да направите или изиграете пред децата, за украса на стената и т.н.

Необходими материали:

– вълнен план

– шаблон горна част

– шаблон долни части

– ножица

– шевна машина

– игли за прежда

– прежда

Инструкции:

От вълнен плат, филц или полар изрежете

– две части от шаблона за горна част и

– по две части от шаблоните за долните части. Долната част, с мястото за палеца, е разделена на две части, затова шаблона включва две парчета.

След като се изрязали всичко е важно да направите разделение и да подредите парчетата, така че накрая да имате лява и дясна ръкавица, а не две десни или две леви. За ваше улеснение първо закрепете с карфици и правете едновременно и двете ръкавици като подреждате огледално.

Започнете с долната част, както е показано на картинката. Сложете карфици само по означението и след това минете на машина. Шийте на около 5 мм от края на ръба. Това е минималната резерва, която е допустима за шиене.

Обърнете парчетата и ги изгладете. Сега е време да зашиете готовата долна част (с палеца) и горната. Отново сложете карфици, както е показано на картинката, и за да не зашиете по грешка и палеца го прегънете на вътре да не ви пречи. Зашийте на машина (на около 5 мм от края на ръба), обърнете и изгладете.

С креда или молив отбележете линия на 1 см от края на ръкавицата. От там ще се направят бодове, за да се изплете маншета.

А за да направите първите бодове за плетката е необходимо да вземете губерка и дълъг конец прежда. Използвайте малки игли за плетене или няколко шиша. Започнете да вадите бодове, както е показано на картинката – правете премятания с конеца около иглата за плетене. За да изглежда здрава и плътна основа, правете бодовете през 1-2 мм. Когато направите бодове (около 15) на ? от обиколката на маншета, и за да не ви пречи иглата за плетене, продължете да правите бодове с нова. За цялата обиколна може да използвате общо четири игли за плетене. След като сте готови завържете работния конец прежда към кълбото с остатъка. Започнете да плетете маншета. Направете го дълъг според личните ви предпочитания. Източник: purlbee

Вижте също – Коледна салфетка от плат за маса