Епифилум, Легендарното цвете / Epiphyllum

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Епифилум, Легендарното цвете / Epiphyllum

Епифилум е род кактуси с родина Шри Ланка, описвана от Марко Поло като “най-красивия остров за своите размери”. Там има легенда, според която когато това цвете цъфти, небесните наги се спускат от тяхното небесно жилище, за да го принесат в жертва на Буда. Цъфтежът му дори за местните жители е събитие, което не се вижда често.

Епифилум цъфти много рядко с красиви и едри цветове, които се отварят вечер и траят няколко дни. Те имат най – често формата на фуния и често достигат 30 см. Цъфти на втората или третата година след вкореняването. Има странна силна миризма.

Растението предпочита топло и слънчево място без директна слънчева светлина през цялата година. Ако светлината не е достатъчно, стеблата се издължават бързо, а растението спира да цъфти. Трудно издържа на температури по-ниски от 5 градуса.

Подхранва се по време на поливането от май до август с обикновен тор за кактуси и е добре да се пресажда всяка година. Използвайте добре дренирана, богата почва с примеси на пясък и натрошена дървесина, която се поддържа влажна в периода на активен растеж (април – септември). Размножава се чрез семена или стъблени резници.

 

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet