Крепост Калиакра

1
Добави коментар
bgmarshruti
bgmarshruti

Ние сме от туристите, които дългото плажуване ни изморява. След малко плаж, палим автомобила и обикаляме в околностите. В района на Каварна сме и затова, първото местенце, на което се насладихме е нос Калиакра и крепостта там.
Непристъпността на скалите на нос Калиакра станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост.

 

Земите били населявани още по времето на тракийското племе Тиризи. Такова е било първото име на крепостта – Тиризис. Сега е направена съвременна възстановка на крепостната порта, а зад нея могат да се видят запазени голяма постройка, изпълнявала функциите на баня, зидана гробница и няколко средновековни църкви. На носа има изграден параклис, свързан с легендата на Свети Никола. 

В началото на носа има обелиск наречен Портата на 40-те девици в памет на 40 девойки, бягащи от османските поробители. От крепостната стена, по десния бряг на нос Калиакра се спуска алея , която отвежда туристите към малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Цветни прожектори оформят художественото осветление на нос Калиакра и крепостта, което го прави в приказна нощна морска атракция.

Още снимки от крепост Калиакра вижте в галерията

Автор БГ Маршрути