Prodavalnik е най-популярният сайт сред социалните шопинг мрежи

1
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

Българската платформа за безплатни обяви Prodavalnik.com е най-популярният сайт сред социалните шопинг мрежи. Това сочи официално проучване, представено от Gemius, изготвено по поръчка на Prodavalnik.com, целящо да покаже настоящите тенденциит на онлайн пазара в страната ни.

Данните от изследването показват, че голям процент от българските потребители (99%) са наясно с възможностите, които предоставя онлайн пазаруването. Немалък е и процентът на интернет аудиторията, която се е възползвала от услугите на онлайн пазаруването (60%).

Въпреки риска да не попаднеш на точния размер или модел сред най-често купуваните стоки онлайн са именно дрехите и бижутата. Други популярни стоки са книгите, козметиката, спортното оборудване, музиката и филмите.

Висок е и процентът на българите, разчитащи на интернет търговията, които се доверяват на онлайн пространството като основен и предпочитан източник на информация. 50% от участниците в изследването споделят, че най-често търсената информация за книги, музика, филми, туристически услуги и техника откриват именно в интернет.

Проучването показва, че повече от 70% от участниците в изследването са на мнение, че онлайн търговията притежава известни предимства пред традиционното пазаруване. Респондентите смятат, че интернет търговията им предоставя възможност да спестят време и пари, да получат доставката у дома, да стигнат до трудно откриваеми стоки, да не са ограничени времево в поръчката на стоката и освен това могат да участват в различни промоции.

Известен е фактът, че във време на криза потребителите предпочитат да пазаруват стоки втора употреба. Това се потвърждава и от получените данни от изследването, които показват, че 40% от интернет потребителите закупуват вече употребявани стоки. 

Оказва се, че мъжете са по-склонни да закупят употребявани стоки онлайн, като техният дял достига 50%. Жените са по-неблагосклонни да направят покупка на онлайн стока, която вече е имала друг притежател (33%). Най-предпочитаните и търсени стоки от мъже са техниката, принадлежности, свързани с техни хобита, както и вещи с висока антикварна и колекционерска стойност. Представителките на женския пол най-често се интересуват от покупки на дрехи, бижута и аксесоари втора ръка.

Интересни са нагласите на потребители към това какво количество пари биха отделили за закупуване на стока през интернет. Данните показват, че сумите, които българите харчат за онлайн покупки, нарастват. 20% от участниците в изследването споделят, че биха отделили между 26 и 100 лв. за покупка, други 20% от анкетираните са склонни да отделят по-висока сума за закупуването на онлайн стока – средно от 110 до 250 лв.

Все още делът на българите, които пазаруват през мобилните си устройства, остава нисък – едва 6%, – като от тях по-активни се оказват представителите на женския пол. Но с бързо нарастващия броя хора, използващи мобилните интернет услуги, се очаква и процентът на потребителите на онлайн стоки да се покачва.

Facebook

Twitter

Биляна завърша специалност „Икономическа социология” в Университет за Национално и Световно Стопанство- София.
Продължава своето обучение в магистърска степен в специалност „Маркетинг”.
Именно в него открива вдъхновение, желание, емоция и средство за комуникация.
Притежава известен опит в областта на стратегическия маркетинг .
Вълнува се от онлайн маркетинг, реклама, социални мрежи и екстремни спортове.