Разходка из България, София

1
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

С тази статия даваме началото на поредица статии свързани с България. Като за начало ще надникнем в красотите на столицата на България  – София.  След нея ни предстои преглед на всеки голям град в България. Очакваме Вашите предложения за места, с които сме пропуснали да ви запознаем по – подробно. Пишете ни на e-mail адреса, или просто оставете коментар :).

Географски особености

София е най – големият град в България. Площта, която заема е  492,092 км² и с население 1 270 284 жители, което прави нашата столица 13тият по големина град в Европейския съюз. Разположена е в Западна България между планините Витоша на юг, Люлин на запад и Стара планина на север. Девизът „Расте, но не старее“ най-точно описва развитието на София като град през последните 100 години. Едно от любимите места на софиянци за почивка е отдих е Витоша. Въпреки своята не малка височина (2290м.), Черни връх е сравнително лесен за изкачване, което го прави идеален за туризъм през почивните дни. “ Природен парк Витоша “ е първият природен парк на територията на Балканския полуостров. Изградени са няколко хижи на територията па парка. Противно на повечето очаквания Витоша е не малка планина и в никакъв случай не може да бъде обиколена за няколко дни. Туристически маршрути са няколко, като общо взето предлагат обход на най-посещаваните места от туристи в планината. Популярни туристически атракции и природни забележителности са Боянският водопад, пещерата Духлата ( Боснешката пещера ) – най-дългата пещера в България, Драгалевският манастир, Боянската църква, Морените и Самоковището.

Транспорт

София разполага с разнообразен градски транспорт – трамваи, тролейбуси, автобуси, маршрутни таксита, таксита и метро.София засега е единственият град в България с подземен транспорт, а  в момента се изпълнява и проект за увеличение на дъгите на метрото, които ще позволят достъп до почти всички райони на града. София е древен град, което означава, че туристическите и архитектурни забележителности се намират в центъра. Натовареността на градската обстановка прави почти невъзможно обикалянето на туристическите атракции с кола. Най-удобния начин да ги посетите е да пътувате с метро или да използвате градския транспорт за да стигнете до центъра и от там нататък да се разхождате пеш. В идеалния център на София се намират и едни от най-големите  туристически забележителности – стените на древна Сердика, църквите Св. Неделя и св. Петка Самарджийска, централните Хали, Банята, Царският дворец, така че няма смисъл да използвате транспорт за да ги обиколите. За да започнете своята разходка из Витоша е нужно да се качите на на такси или градския транспорт за да стигнете до Бояна или Драгалевци – основните начални точки за обиколка на Витоша за повечето туристи. 

Туристически забележителности в София

Не можете да разгледате града за ден – два… Има много архитектурни и исторически забележителности, които си заслужава да бъдат посетени. Подбрали няколко забележителности в София, привличащи голям брой туристи, а именно:

 

Столицата разполага с голям брой музеи, които рядко са представяни като туристическа атракция, но бихте изкарали един прекрасен ден ако решите да обиколите част (или всички) от долуспоменатите. Билетите за музеите в София са на достъпни цени и обикновенно са на цената на безалкохолна напитка в някое заведение. 

Национален исторически музай
Национален етнографки музей
Национален природо – научен музей
Национална галерия за чуждестранно изкуство
Национален военноисторически музей
Археологически институт
Музей за съвременно изкуство
Музей на социалистическото изкуство

 

Културен афиш

Обичате киното, театъра? А може би спектаклите, изложбите? – в София можете да се насладите на богат културен живот.

Столицата разполага с над 10 театрални зали, куклен театър, Национална опера и балет, Национална художествена галерия, множество изложбени зали както и предоставя изобилие от кино салони.

За любителите на цирка, града предоставя както гостуващи трупи, така и постоянен софийски цирк.

 

Дневен ритъмРазходки по улиците, разглеждане на магазини, молове? София отговаря и на тези критерии предоставяйки на своите туристи 6 новооткрити мола, които разполагат с богата база от магазини и развлечения за посетители си, също така най – стария търговски център у нас ЦУМ (Централен Универсален Магазин), който ви пренася в отминалите времена, когато това беше единствения търговски магазин и ви предоставя насладата от една различна архитектурна епоха. Всички молове разполагат с кино салони и ресторанти, така че не се безпокойте ако огладнеете или ви омръзне обикалянето по магазини. Наличието на безплатни паркинги ги прави и много удобни като сте решили да използвате автомобил, а не градския транспорт.

В София има обособени и няколко улици, по които са съсредоточени голям брой магазини и ресторанти, като например ул. Граф Игнатиев и бул. Витоша – с централното си местоположение те са идеални, ако желаете да съчетаете туристическата обиколка с разглеждане на магазини или отмаряне в някое кафене или ресторант. 

Освен туристическите забележителности, или разходки из моловете, посетителите на София имат на разположение много градинки и паркове за отдих.Едни от най-посещаваните са Градската градина ( градинката пред Народния театър ) и Южния парк. Градинката пред Народния театър се намира в идеалния център на София и е една от най-красивите и поддържани градинки в столицата. През деня (и особено през лятото) е почти пълна с хора и е предпочитано място за отдих от софиянците.

Южният парк се намира в началото на бул. Витоша и е един от най-големите паркове в София. Ако не си падате по обиколките на туристически или архитектурни забележителности, планинския туризъм във Витоша или пък моловете – Южният парк е идеалното място да отпочинете и да прекарате един спокоен ден в София. Паркът разполага с много места, където можете да седнете – както ресторанти и кафенета, така и пейки. Многото езерца и поляни, както и преминаващата през парка Перловска река ще ви накарат да се почувствате различно и наистина да забравите за натоварения трафик на столицата или шума. Някои от езерата са обитавани от нетипични за един космополитен град животни – костенурки, патици и жаби.

Най-предпочитаните паркове от туристите и жителите на София са:

Борисова градина
Докторска градина
Градска градина
Южен парк
Северен парк
Софийски зоопарк
Ловен парк
Западен парк
Заимов

Нощен ритъм

В столицата може да се насладите на голям брой денонощни заведения, които да ви посрещнат с топла супа в 5ч сутринта и като цяло да ви предоставят богато меню, което би могло да задоволи всеки вкус.

От ранни зори отварят врати и производителите на бързи закуски през които се извиват огромни опашки от хора, чакащи за прясна и топла закуска.

В София можете да се “находите” на откривания на нови клубове и барове.

Сърцето на нощния живот в България е концентрирано тук.

 

Настаняване, хотели, квартири

Въпреки че София не е толкова туристическа дестинация, колкото административен център на България, има голям брой хотели, които предоставят голяма леглова база за туристите и посетителите на София. В София има хотели на големите световни вериги Хилтън и Кемпински, които са разположени почти в центъра, но също така предлагат и красиви панорамни гледки на посетителите си. Ако сте заделили по-скромен бюджет за пътуването си до София, или пък просто не харесвате тези хотели, имате голям избор от малки хотели, които даже са разположени на по-добри места по отношение на забележителностите в София. Хотелите в столицата са на достъпни цени, като противно на повечето очаквания, някои са по – евтини от хотелите по другите части на България.

 

Таксиметрови услуги

Столицата изобилства от таксиметрови компании. Ако решите да се възползвате от подобни услуги е добре да знаете, че има таван за цената на услугата превоз, която е не повече от 2,70лв/километър.

Погледнете тарифата изписана на стъклото на превозващата кола, за да не останете неприятно изненадани от крайната сума, която ще ви бъде изискана.

Но като всеки друг град крие своите рискове. Бъдете внимателни, но отворете сърцето за града и той ще ви завладее завинаги.

Пожелаваме ви прекрасни емоции по време на визитата ви.

А ние, скъпи читатели, продължаваме напред…

Следваща спирка – Разходка из България, Пловдив. 🙂

 

Източници на информация за Разходка из България, София: