Кога е Задушница

5
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: обреди
     Добавил: Таня ВълчеваКога е ЗадушницаПрез годината има няколко големи Задушници – преди Местни заговезни (21 февруари т.г.), преди Петдесятница, преди Архангеловден (8 ноември).
На Задушница се прави всичко, както и на другите поменални обреди –ходене на гроба, палене на свещи, преливане с вода и вино, раздаване на жито и ястия за „Бог да прости” душите, като се вярвало, че каквото на този свят се раздаде, такова на „онзи” ще се намери, че в рая пред всеки е сложено онова, което е дал с ръка, и това, което близките раздават за душата му. Вярвало се също, че раздаването на земята облекчава страданията в ада.
Смятало се, че на Задушница душите идват и се хранят и пият от приготвеното за тях. Или пък опитват само от парата, която се вдига от ястията и хляба, и затова те трябва да са топли, да вдигат пара.
На трапезата се оставя празно място за душите. Пак за тях всеки отделя първата си хапка и първата глътка и ги хвърля (излива на земята).
Хлябовете за помените са украсени с кръстове или начертани с нещо остро или са оформени с орнаменти от тесто.
Паленето на свещи символизира Христос Спасителя, светлината на света. Напомня също и за живота на земята, който чезне и тлее също като горяща свещ.
Житото е символ на бъдещото възкресение. Както житеното зърно умира в земята, за да възкръсне за нов живот, така и душите се възраждат.
Виното е свързано с даващата живот лоза. Преливането в помените напомня за преходите от смърт към живот.
При помените на Задушница е важно пушенето с тамян, „да бяга даволът”.
На гроб се ходи сутрин след изгрев слънце или следобед, преди залез.
 Видяна: 4181 |  
 Коментари:0

Няма коментари. Не пропускай възможността да дадеш мнението си или да допълниш съвета.