Две нови схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“

1
Добави коментар
blagoevgradinfo
blagoevgradinfo

Експерти от УО на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ представиха на информационен ден в Благоевград последната си отворена схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Ново работно място“.

Процедурата има за цел да стимулира работодателите да наемат млади безработни до 29-годишна възраст, като осигури подкрепа за инвестиционните разходи и разходите за труд, свързани със създаването на нови работни места за целевата група. Ще бъде дадена възможност за предоставяне на професионално обучение и/или обучение по ключови компетентности на наетите младежи в зависимост от потребностите на работодателя.

Освен за обучение, средства ще бъдат предоставяни в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии, както и дължимите от работодателя осигурителни плащания, към които се отнася разкритото работно място, за период от 6 до 12 месеца. Възможно е и да се закупи оборудване и обзавеждане, необходими за създаването на новите работни места.

Общият бюджет на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е 18 000 000 лева. Краен срок за подаване на проектни предложения – 20 декември 2012 г., 16:30 часа.

На срещата, проведена на 09 ноември, беше представен също Проектът на Насоките за кандидатстване по схема: „На път“. Схемата цели, чрез предоставяне на стимули за работодателите за организиране на транспорт за заетите лица в съответното предприятие, да бъдат осигурени предпоставки за запазване на заетостта на лицата.

Всички заинтересовани могат да изпращат своите коментари по предложените Насоки за кандидатстване чрез формата за задаване на въпроси, публикувана на сайта на Оперативната програма: http://ophrd.government.bg/view_doc.php/6071

Краен срок за получаване на коментари по проекта на Насоки за кандидатстване и приложенията към тях по схема BG051PO001-2.2.03 “На път” е 05.11.2012 г., включително.