Веселина Славчева-Неферет ~ Крафт блог: Първи стъпки в мънистения пиксел арт

1
Добави коментар
n.firewinds
n.firewinds

И така, след въвеждащия пост за пиксел арта идва време да приложим теорията на практика. За първите ви опити с този крафт съм приготвила няколко лесни схеми и малко напътствия, за да сме сигурни, че стартът ще е окуражаващ. 😉

Материали: в урока използвам мъниста и подложки, закупени от IKEA – повече информация за тях има на посочения по-горе линк.

Нека започнем със схемите (цъкнете върху изображенията за пълен размер):

 

Гъбка от играта Super Mario

Необходими цветове мъниста: черни за контура, бели за пънчето и точките, червени/зелени за шапката.

Използвана подложка: 18×18 бодлички.

 

 

Извънземни от играта Space Invaders

Необходими цветове мъниста: черни за контура, по избор за самите извънземни.

Използвана подложка: 29×29 бодлички за всички или 18×18, ако правите само една фигурка.

Герои от играта Pacman

Необходими цветове мъниста: доста! За очите на духчетата използвам лилаво, за да се различава от синьото.

Използвана подложка: 29×29 бодлички за един от двата сета или 18×18, ако правите само една фигурка.

Напред към изработката!

На мен ми е най-лесно да започна с контурите и специфичните елементи на фигурката, която ще правя, след което преминавам към запълването й. Другият вариант е да редите мънистата ред под ред. Дори някъде да объркате нещо, не е фатално – винаги можете да прередите мънистата. Ако срещате трудности при поставянето или махането им, използвайте пинсета.

Може би ви прави впечатление, че черешката, както и извънземните от Space Invaders имат допълнителен контур. Той е необходим при всички модели, които имат тънки и стърчащи части (като дръжчици и антенки), иначе те няма да залепнат една за друга или лесно ще се разделят след изглаждането. Цветът на контура е по ваш избор – тук съм дала примерни варианти, които намирам за добри.

След като фигурката от мъниста е наредена, идва ред на гладенето. Поставете парче хартия за гладене и минете няколко пъти с ютия, загрята на висока степен. Още след първото изглаждане ще видите как мънистата започват да се топят и залепват за хартията.

Внимателно отделете хартията заедно със залепналата за нея фигурка от подложката и я обърнете от другата, неизгладена страна. Покрийте и нея с хартия и изгладете отново.

В зависимост от това колко пъти минете с ютията или колко дълго я задържите върху фигурката, мънистата ще се разтопят повече или по-малко, придавайки различен вид на крайтия резултат – по-пикселен или по-преливащ. Това лесно може да се види през полупрозрачната хартия, така че навреме да прецените колко гладене ви е достатъчно.

Отделете внимателно хартията от мънистения ви пиксел арт, като преди това сте изчакали да поизстине малко, за да не се опарите. Сега остава само да намерите местенце за 2D гостите!