Веселина Славчева-Неферет ~ Крафт блог: Пиксел арт: що е то?

2
Добави коментар
n.firewinds
n.firewinds

… или по-точно казано – мънистен пиксел арт (pixel bead art на английски). Говорим си за специален тип мъниста, които се подреждат като мозайка в желаната фигура и след това се изглаждат с ютия, за да залепнат едно за друго. Дано съм ви заинтригувала, защото това е едно страхотно занимание както за деца, така и за не толкова деца.

Какви материали са нужни?

Ако решите да пробвате този арт, трябва да знаете няколко основни неща. На първо място, не можете да използвате какви да е мъниста – трябва да си купите специално създадени за тази цел. Това е като че ли най-сериозният минус на пискел арта, но за наше щастие материали вече се намират и в България.

Начинаещите е най-добре да се ориентират към IKEA, където се продават едни големшки буркани с по 10 цвята мъниста – излизат евтино и са напълно достатъчни за малки проекти. Друг вариант предлага фирма „Фисто“, която внася комплекти Hama – предимството им е, че мънистата са по-качествени и в повече нюанси. Минусите са в сравнително високата цена и ограниченото предлагане на комплекти, не само на мъниста. Отново в IKEA ще намерите и бодливите поставки, на които мънистата се поставят, за да не се разместват, докато нареждате фигурката и я гладите. Един комплект включва четири различни по форма и големина поставки и два листа хартия, между които да изгладите творението си. Хартия за гладене можете да си намерите и от други места, ако ви трябва допълнително.

В общи линии това са материалите: мъниста, поставка, на която да ги редите, хартия за гладене и ютия.

Откъде да почерпим идеи и вдъхновение?

Ако изберете да си купите мъниста, а не направо комплект, в който са включени примерни шаблони, всичко зависи от въображението и идеите ви. Пиксел артът във всичките му форми (не само мънистени) най-често е вдъхновен от стари компютърни и конзолни игри, като Super Mario, Space Invaders, Pacman, Legend of Zelda и т.н., които предлагат изобилие от вече пискелни герои и предмети, които трябва само да пренесете в реалния свят чрез мънистата.

Другият подход в пискел арта изисква голям брой и нюанси мъниста за
изработване на по-сложна и детайлна фигура, която, гледана отдалеч, да
не създава това пикселно усещане, което го има при по-малките фигурки.
Става дума за нещо такова:

Eдна по-рядко срещана разновидност е 3D писел артът, при който от мънистата се създават не двуизмерни (плоски), а триизмерни (обемни) фигури. Нещата там стават доста сложни, а и аз самата не съм го пробвала, затова засега не мога да дам подробности за техниката на изработка.

Как да търсим примерни снимки и схеми?

В българска среда все още трудно се намират уроци или изобщо хора, които се занимават с пискел арт в тази му разновидност, затова ви препоръчвам да търсите на класическия английски. Най-сполучливите фрази за търсене са: „pixel bead art“, „perler bead art“, „hama bead art“ (Perler и Hama са най-разпространените марки мъниста), „bead sprites“.

Ами някакви по-практически приложения?

Мънистеният пиксел арт можете да използвате за направа на ключодържатели, поставки за чаши и горещи съдове, магнити за хладилник, украшения за стената или корковата дъска. Да не говорим какво страхотно занимание е за деца.

Надявам се да съм предизвикала любопитството и интересът ви. Очаквайте скоро в блога схеми за някои от най-популярните и лесни за направа пикселни фигурки от мъниста!