Висящите цветни кошници

2
Добави коментар
Marinkaant
Marinkaant

Висящите кошници са чудесен начин да добавите много цвят и настроение на различни места в градината, беседката или терасата.

Много растения, предназначени за контейнери, са подходящи и за висящи кошници – аубриета, мушкато и петунии, импатиенс, градинска бегония, бръшлян, копривка, камбанки, бровалия, фуксия, лобелия.

Пълзящите и почвопокривните растения са идеални за целта. За най-добър ефект те се комбинират с няколко цъфтящи вида. Препоръчително е, растенията да са с еднакви или подобни изисквания откъм светлина, влага и място.

Италианската камбанка (Campanula isophylla) е идеална за цветни комбинации или самостоятелно отглеждане във висящи кошници.

Кампанулата цъфти от май/юни до септември/октомври в бяло, синьо и лилаво. Цветовете са във формата на камбанка или звезда. Има назъбени листа от 3 до 5 см. дълги. Растението достига височина 25-50 см.

Образува големи туфи. Това е сравнително лесно за гледане растение. Полива се умерено. Най – добре вирее в песъклива почва, с умерено съдържание на хранителни вещества.

Калибрахоа, Калирон (Calibrachoa) е растение, много близко до петунията и цъфти с добре оформени цветове във формата на камбанка в различни цветове: розово, бяло, жълто, пурпурно, вишнево червено.

Цъфти обилно от май до октомври на слънчево място. Много подходящо за цветни комбинации. Изисква богата, добре отцеждаща се почва. Трябва да се полива умерено, иначе корените загниват.

Често се напада от листни въшки и белокрилка.

Хелихризум (Helichrysum petiolare) е пълзящо зелено растение, често използвано във висящи кошници.

Сребристите листа на хелихризума са чудесно допълнение на цъфтящи в светли цветове растения.

Растението запазва сребристия си цвят и през есента.

Достига дължина 1 метър.

Хелихризумът изиска добре отцеждаща се почва и много слънце или полу-сянка.

Добре планираните висящи кошници придават индивидуален чар на всеки екстериор.

Висящите кошници често стават притегателно място за пеперуди и дребни птици.