Isadora – биографичен филм за неповторимата танцьорка Айседора Дънкан в Киномания 2012

1
Добави коментар
ARTualno
ARTualno

В рамките на Киномания 2012 на три дати – 13, 17 и 21 ноември ще имате възможността да видите автобиографичния филм за Айседора Дънкан – обожаваната и скандална митична танцьорка на 20 век, Isadora.

Айседора Дънкан (1877-1927) (на английски Dora Angela Duncan, известна като Isadora Duncan) е американска танцьорка от ирландски произход. Тя се счита за основател на модерния танц в Европа и САЩ. Танцувала боса, покрита само с няколко воала, като танцът й се откроявал с естественост, спонтанност и свобода.

Такава била и в личния си живот, който бил бурен и изобилствал от мъже — млади и стари, ергени и женени, красиви и непривлекателни, богати и бедни. Принципно настроена против брака, Айседора Дънкан с лека ръка се разделя с любовниците си. Драматична е връзката, бракът и раздялата й с любовта на живота й – руския поет Сергей Есенин. Съдбата не й отрежда да живее дълго след него.

Едва ли има някой, който да не е чувал, как през есента на 1927 г. Айседора сяда до шофьора си с преметнат през шията шал, който се оплита в колелото на автомобила и я отнася към безсмъртния танц с вечността.

 

Оригинално заглавие: Isadora

Великобритания, 1968, 138’ Реж. Каръл Райс по автобиографичната книга „Моят живот” и книгата” Айседора Дънкан: Интимен портрет от Сюъл Стоукс” С: Ванеса Редгрейв, Джеймс Фокс, Джейсън Робардс, Иван Тченко, Беси Лав

 

Програма в рамките на Киномания 2012

13 ноември (вторник), 18:30 – Дом на киното

17 ноември (събота), 13:45 – Люмиер

21 ноември (сряда), 18:30 – Euro Cinema