Историята на часовници Swatch

1
Добави коментар
protimex
protimex

Историята на часовници Swatch

Под ръководството на Nicolas G. Hayek (1928-2010) Swatch Group постигат световна известност като диаманта в короната на часовникарската индустрия. В началото на 80-те години на миналия век, Hayek осъществил възстановяване на компанията след тежка криза. Неговото решително управление било повратно за създаването на часовниците Swatch през 1983 година и по този начин стимулирало последвалото непрекъснато развитие на всички марки часовници от компанията Swatch Group. Неговите иновативни стратегии служели като незаменим модел за швейцарската часовникарска индустрия като цяло и изиграли ключова роля в подема на индустрията. Постиженията на Nicolas G. Hayek били шикоро признати не само в Швейцария, но и извън нейните предели. В резултат на това той получил множество видни награди, включително Doctor honoris causa, връчена от университетите в Neuchâtel и Bologna през 1998 година. През 2003 година получил названието Officier de la Légion d’Honneur de France. Hayek бил председател и делегат на борда на директорите на Swatch Group Ltd от 1986 до 2010.
През 1998 година SMH (Swiss Corporation for Microelectronics and Watchmaking Industries Ltd.), създадена от Хайек през 1983 година чрез сливането на швейцарските производители на часовници ASUAG и SSIH, била наречена Swatch Group. По това време ASUAG и SSIH притежавали няколко от добре известните марки швейцарски часовници. ASUAG била създадена през 1931, а SSIH година по-рано чрез сливането на Omega и Tissot. Основната цел на SSIH била да продава висококачествени швейцарски часовници. Поемайки контрола върху компании, които произвеждали висококачествени механизми и няколко други производители, SSIH постепенно успели да се наложат като виден производител на часовници. Целта на ASUAG, от друга страна, била да съхрани, подобри и развие часовникарската индустрия в Швейцария като цяло. Те също постепенно се разраснали посредством придобиването на компании, които произвеждали механизми и такива, които правели готови часовници. Тези компании били обединени в дъщeрната компания GWC General Watch Co. Ltd.
През 30-те години и двете компании ASUAG и SSIH търсели начини да се справят със сериозната световна икономическата криза и настъпващата безработица чрез съвместни проучвания и програми за развитие. Оказало се, обаче, трудно и за двете компании да наложат еднаква политика за филиалите си. Последвалите рецесии в швейцарската часовникарска индустрия през 70-те години поставили двете компании отново в затруднено положение. Чуждестранните конкуренти, особено японските производители на часовници, произвеждали масова продукция със своите евтини електронни продукти и техника. Това им помогнало много бързо да се наложат на пазара и да заемат изключително силни позиции. В крайна сметка и на ASUAG, и на SSIH се наложило да извършат ликвидация, а чуждестранните им конкуренти започнали да им предлагат да купят престижните марки като Omega, Longines, Tissot и други.
В този момент Хайек, по това време изпълнителен директор на Hayek Engineering получил задачата за разработи стратегия за бъдещето на двете компании. През 1983 година проучването на Хайек препоръчвало различни мерки, създадени да осъществят оцеляването и възстановяването на компаниите. Превратен момент се оказало сливането на ASUAG и SSIH в SMH и създаването на по-евтини, високотехнологични и естетически часовници – това са часовниците Swatch. Последвалото изпълнение на мерките, предложение от Хайек, заедно с получаването на контролния пакет акции от Hayek Pool и номиниране на Хайек за изпълнителен директор, успешно създали нови възможности и дали едно ново начало на компанията. Само за период от 5 години SMH Group се превърнали в най-успешните производители на часовници в света – така е и до днес. Безспорно най-популярната им и ключова марка, заемаща водеща роля в световния пазар на часовниците са Swatch.

Източник: Онлайн магазин www.chasovnici-bg.com

Google