7 интересни забележителности в Иран – тема за Иран – Idi.bg

53
Добави коментар
tao
tao

 

Иран вероятно не е сред първите дестинации, за които ще си помисли човек, когато планира своята ваканция, но тази страна е изключително интересна! Въпреки тежката си история, от която все още се възстановява, Иран не е по-малко безопасна дестинация от която и да е друга развиваща се страна. Тук има безброй забележителности, които определено не заслужават да бъдат пренебрегнати само заради репутацията на страната. За да се насладите на ваканцията си там просто трябва да се информирате предварително и да използвате гид, където това се препоръчва. Ето и 7 от най-интересните забележителности на Иран:

 

 

 

 

 

 

 

1. Музеите в Техеран

 

 

В Иран има изключително красиви сгради, очарователна история, както и многобройни музеи, в чиито експозиции ще откриете невероятни съкровища и археологически находки. Националните музеи в Техеран са страхотно място за посещение. Задължително отделете време на Abguineh Glass Museum, Carpet and Reza Abbasi Calligraphy Museum – те са несравними.

2. Некропол Nagash-e-Rostam

 

Некрополът е едно незабравимо място. Той има четири кръста, издълбани в извисяващата се скала, която служи за гробница на Дариус Велики и трима от царете, наследили властта му. Гръцките кръстове се извисяват гордо над серия от скални релефи, изобразяващи древния град Персеполис и са наистина красива гледка. Хилядолетната история на региона превръща Nagash-e-Rostam в една от най-интересните дестинации на Иран.

3. Персеполис

 

 

Някога Персеполис бил могъщ и велик град, а днес е интересна археологична находка. Градът играел важна роля в живота на голяма част от владетелите на Ахеменидите (като Дариус Велики), но бил частично разрушен от Александър Велики през 330-та година преди Христа. Това е една от най-страхотните гледки, на които човек може да стане свидетел в Иран, както и едно от най-мистериозните места. Тук, сред историческите артефакти и каменните колони, са скрити доста тайни. Накъдето и да погледнете, Персеполис е пир за окото!

 

4. Площад Имам, Исфахан

 

 

В Исфахан ще откриете някои от най-интересните ислямски монументи на територията на Иран. Сгради като Masjid-e-Imam, двореца Ali Qapu, джамията Sheikh Lotfollah и Qasarrieh Bazaar са сред най-красивите образци на ислямската архитектура. През XVII век градът става столица на Сафавидската империя. Всъщност, сградите на Исфахан са послужили като вдъхновение при строежа на Тадж Махал. Площад Имам е сред най-красивите бижута на града, така че си заслужава да го включите в списъка си с места, които ще посетите в Иран.

 

 

5. Мостовете на Исфахан

 

 

Мостовете в Исфахан заслужават да бъдат специално споменати и заради това ще им посветим отделна точка. Тук ще намерите някои от най-красивите мостове на света. Мостовете над река Zayandeh определено са наслада за окото и трябва да отделите време да преминете по всеки от тях. Мостовете като Sio-se-Pol, Shahrestan и Khajou са особено красива гледка, огрени от късното следобедно слънце. Разходете се по реката, разгледайте всеки един от мостовете и се насладете на една от най-красивите атракции на Иран.

 

6. Зикурат Choga Zanbil

 

 

Choga Zanbil е внушителен зикурат, който е включен в списъка на ЮНЕСКО с обекти от значение за световното наследство. Това е един от най-големите зикурати в света. Построен е от Унташ Гал – краля на Елам около 1250 година преди Христа. Тогава се е издигал на внушителните 54 метра и е построен в прослава на великия бог Иншушинак. Макар че зикуратът вече не е цял, той все още представлява величествена гледка (от първоначалните 5 нива са останали 2 нива и половина).

 

7. Язд

 

 

Ако искате да се докоснете до традиционни ирански сгради, построени от кални тухли и тих, изолиран град, който е заобиколен от всички страни с пустиня, насочете се към Язд. Това е едно от най-интересните пътувания, които можете да предприемете в Иран. Тук е домът на зороастрийското общество и на вятърните кули, познати като „Кулите на мълчанието“, които се извисяват над селото и представляват наистина внушителна гледка.

 

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2498 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност