Пазарджиклия вае 200 миниатюри на кучета от пластилин

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Грациозна афганска хрътка стои спокойно до мощен питбул, санбернар лениво оглежда навъсен бултериер, а до тях са се строили пудел и пекинез в компанията на още над 200 песа. Тези елитни представители на почти всички познати до момента чистокръвни породи не са част от киноложки шампионат, а са екземпляри от уникална колекция. Те съжителстват мирно и кротко на площ само 1 квадратен метър. Не лаят, над 100 пъти са по-малки от реалните представители на породите си и с това се изчерпват разликите с тях.

Миниатюрите са изработени от пластилин с ювелирна прецизност. Най-едрите животни в колекцията – немски дог, ирландски вълкодав, пиринейска овчарка, санбернар и дого аржентино, са едва около 10-сантиметрови.

„Обичам всяко от тях, все едно са ми деца“, обяснява 39-годишният майстор Димитър Василев от Пазарджик. Самоук е и тръпката му към този вид художествено изразяване е още от детството. Завършил е Механотекникума в Пазарджик със специалността „Технология на металите. Топла обработка“, но смята, че обучението му там няма връзка с умението да изработва миниатюрни скулптури от пластилин.

„Просто ми идва отвътре“, лаконичен е Димитър Василев. Като тийнейджър започнал да прави опити за скулптурки на различни животни. „Обичам фауната, но най-вече кучетата. Те са моята страст, благодатни са като обект за творчество заради голямото си генетично многообразие“, казва скромният творец. И обяснява как преди 10 години целенасочено се заел да изучава в детайли всички породи с цялото им разнообразие. Международната киноложка федерация към момента е стандартизирала 343 породи кучета в 10 породни групи. Димитър се амбицирал да притежава от всяка по едно, макар и не истински. Неусетно фигурките започнали да се увеличават – първо се появили доберман пинчер и немска овчарка, последвали ги и други популярните породи, докато в къщата в Пазарджик не се „заселили“ и редки лаещи типажи. И всеки, който е имал шанса да ги зърне, е онемявал пред невероятната прилика с „оригиналните“ животни.

„Преди време имах 2 кучета – гледах далматинец, после каракачанска овчарка. Сега грижите ми са насочени към 200“, смее се пазарджиклията. Възприема дългогодишното си творческо увлечение като екзотично хоби.

Абсолютната прилика има шокиращ ефект особено при най-мускулестите породи, изваяни от Димитър Василев. На неговите булмастиф, боксери и неаполитански мастиф личи всяка фибра по тялото. „Стремя се изключително точно да спазвам стандартите за външните белези на всяка порода. Както и да придам типичния за групата темперамент“, споделя Димитър Василев.

Описва използваната техника така, все едно е най-лесното за извършване действие. „Ами, започвам с тялото като общ план. После дооформям детайлите и накрая правя окраската“. Това „дооформяне“ на детайлите става основно с ноктите, макар понякога да се ползват и помощни средства като игли, кибритени клечки и др. Висш пилотаж е и постигането на желания цвят – нюансът е факт след смесване на различни багри пластилин. По този начин ротвайлерът му има поразително остри зъби, а немската овчарка – червен език като на световния шампион от последната киноложка надпревара.

За реалистичното изработване на козината на рунтавите породи Димитър Василев ползва картон, на който предава желаната извивка. С него натиска върху торса и облича животното в окосмена жилетка.

„Това взиране в почти микроскопичните детайли изморява, но ми харесва да го правя“, усмихва се пластикът. Избрал пластилина за свой материал, защото много лесно се обработва.

Димитър извайва прецизна кучешка фигурка за 30 минути, понякога „се бави“ час и половина. „Времето минава неусетно, увлекателно ми е, може би защото го правя с много желание“, разсъждава над творческия процес той. Признава, че рисува, но голямата му страст е пластиката. „Не правя фигури постоянно, а когато ми дойде музата. Вдъхновявам се от красиви неща, които виждам в ежедневието и започвам. Харесвам животните и по този начин изразявам любовта си към тях“, обяснява Димитър Василев.

Има намерение да вае и миниатюри на известни политици и светски личности. Вече е направил две глави – на боксьорите Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд, които са едно към едно с ликовете на истинските шампиони в свръхтежка категория. Самият Димитър е запален по този боен спорт, тренира ежедневно и прави силови упражнения в залата си вкъщи. Работил е във фабрики и заводи, в момента е шофьор.

Смята да атакува „Гинес“, кандидатствайки в Книгата за рекордите с уникалната си колекция от невероятни копия на кучешки екземпляри от всички породи, признати от Международната киноложка федерация. Освен с нелеката задача за търсене на спонсори той трябва да се справи и с един свой недостатък – никога не отказва фигурка на приятелите и приятелките си, щом само го помолят.