Бойко Борисов – патриарх | TemaDaily.bg – Темите на деня

3
Добави коментар
temadaily
temadaily

Бойко Борисов – патриарх
„След като се справих със земните дела, ще трябва да се заема и с божиите дела!“, гласи коментар в социалната мрежа

14 Ноември 2012 17:17
0

принтирай

|

текст

 

Битката за Българската православна църква във Фейсбук става все по-ожесточена. След като вчера шегаджии пуснаха „обява за овакантения от Максим пост“, все повече популярност набира страницата „Бойко Борисов – Патриарх“. 

Администраторите ѝ предлагат министър – председателят Бойко Борисов да наследи починалия патриарх Максим и по този начин да сложи край на битката между митрополитите Кирил и Николай за наследството му. Информацията сочи, че страницата е „за всички, които вярват в Него“ и още, че „Той е Пътят, Истината и Животът.

Снимки на „бъдещия кандидат за патриарх“ предизвикват много закачки и коментари. Сред тях и силно саркастичните: „Той само това не е бил“, „Патриарх Борисов, патриарх Български“, „И без това е свикнал да нарича Горния началник – ще се справи. Досега само от някой амвон не е говорил за магистрали, но ето – отваря му се възможност“.

Страницата е създадена на 9 ноември и засега феновете на идеята министър-председателят да оглави църквата са само 180, но бързо се увеличават. Потребителите усилено коментират ползите от евентуален избор на Бойко Борисов за глава на Църквата, а отскоро се появиха и негови колажни снимки, в които премиерът е облечен като глава на Църквата.

„Блажени са магистралите божи“, е един от коментарите в страницата. „Ако го изберем за патриарх, ще приеме. Така ще може с едната ръка да реже лентичката, а с другата да благославя Европейския съюз, с третата да анатемосва Тройната коалиция, а с четвъртата… да яде филия с мас“, пишат още феновете. Използвани са и библейски цитати като например:“Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете“.

Публикувани са и други снимки – всички колажи на Бойко Борисов, който е представен като патриарх, предводител на „мутрополитите“. Създателите на страницата не са пропуснали да направят и съвместен колаж на министър-председателя Борисов и вътрешния министър Цветанов, „обявени“ за патриарх и вицепатриарх. „След като се справих със земните дела, ще трябва да се заема и с божиите дела!“, гласи друга от снимките, на която премиерът е изобразен като митрополит. Колоритните коментари под колажа показват съпричастността на обществото към идеята Бойко Борисов да стане патриарх: „Една голяма котва му липсва на врата (освен златния кръст и изображението на Богородица, б.ред.). И да премине през морето…“.

 

 

Pressadaily/Кирил Беспалов

Тагове: Бойко Борисов патриарх битката за църквата