Бордър коли – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

3
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

06.07.2012

Темперамент: Бордър колито е роден пастир. Дори без обучение то се стреми да изпълнява заложбите си на овчарско куче. По нрав е спокойно и уравновесено и се слави с пословична интелигентност. Бордър колито се поддава лесно на тренировка. Предпочита живота на открито. Типично за тази порода и всъщност необичайно за кучетата, е способността да се движат приклекнали като котки, сякаш дебнейки добитъка.

 

Данни за породата:    Тегло: 15-25 кг; височина при холката: 50-55 см

                                    Тегло: 15-25 кг; височина при холката: 47-52 см

                          

 

 

 

Външни белези:    Главата е средно широка с добре изразен стоп. Носната гъба е черна, кафява или сива. Муцуната има средна дължина и се стеснява към върха на носа. Очите са кафяви или черни, рядко сини. Ушите се спускат странично на лицето. Шията е умерено дълга и добре замускулена. Трупът е издължен, с широк вход в гръдния кош. Опашката се носи завита на гърба. Крайниците са прави и добре замускулени. Космената покривка може да е комбинация от два или три цвята – черно, бяло, червено, кафяво и други или да е обагрена само в един нюанс.

Здравословни проблеми: Бордър колито е предразположено към някои генетични заболявания като тазобедрена дисплазия и епилепсия. Други наблюдавани при породата заболявания са прогресивна ретинална атрофия, катаракта и глухота. Средната продължителност на живот е 12 – 15 години.

История, произход и предназначение: Бордър колито е порода, възникнала на границата на две държави – Великобритания и Шотландия, съчетавайки в себе си качествата на породите Коли и Бордър териер. Създадено като пастирско куче, Бордър колито надминало очакванията, показвайки висок интелект. По тази причина в наши дни то е не само овчарско куче, но и верен домашен любимец.