СБЖ осъжда нападението над Николета Маданска

2
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Секцията на спортните журналисти към Съюза на Българските журналисти (СБЖ) излезе с официална декларация по повод на инцидента, при който вчера (14 ноември, 2012 година) по време на Общото събрания на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) спортната журналистка от „България он ер“  Николета Маданска бе ударена от колега.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Секцията на спортните журналисти към СБЖ

Спортната секция към Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение от инцидента, при който на 14 ноември т.г. телевизионен оператор нападна спортната репортерка от телевизия „България он ер“ Николета Маданска по време на изпълнение на служебните й задължения. В името на добрия тон няма да споменем името на медията, чийто представител провокира негодуванието ни.

Инцидентът при репортаж от Общото събрание на Българската федерация по художествена гимнастика е в разрез както с общоприетите журналистически принципи и етични норми, така и с общочовешките възприятия за нормални взаимоотношения и добрия тон. В интерес на запазване на авторитета на професията отношенията между медийните професионалисти трябва да са основани на честната конкуренция, а не на юмручното право.

Смятаме, че недоразуменията в професионален план могат да бъдат изчиствани с цивилизовани методи, а не чрез физическа саморазправа. Арогантното и нахално поведение нямат място сред колегиалните ни отношения.

Спортната секция към СБЖ призовава за толерантност и уважение между колегите – нещо, което е валидно с висока степен за спортните журналисти. Настояваме за такова уважение и от страна на техническия персонал, който подпомага работата на репортерите.