Палмовото масло в продуктите вреди не само на здравето на човека, а и на околната среда

28
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 21. Feb, 2009 от екип на Здраве и Красота в Храни

Производството и консумацията на палмовото масло, което се намира в много хранителни продукти, е истинска опасност както за здравето, така и за околната среда и дивата фауна.

В един от десет хранителни продукти в супермаркетите може да се открие палмово масло и особено в т. нар. промишлени продукти като бисквити, шоколад, детско мляко, чипс и подобни. То се намира също така и в козметичните продукти.

Палмовото масло е богато на бета каротин, откъдето идва и неутралният му вкус и минималната себестойност. Изобилието на мастни киселини превръща палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло, дори и някои видове рак. По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини, но напр. слънчогледовото олио и зехтина съдържат три пъти по-малко мастни киселини от палмовото масло.

Палмовото олио се извлича от фурмите в Африка и Азия и все повече се използва в промишлеността, припомня агенция БГНЕС. За да се отговори на търсенето на палмовото масло арабските производители унищожиха дървета и на тяхно място засаждат палмови плантации. Това от своя страна води до екологическа катастрофа, която в краткосрочни планове застрашава изчезването на животински видове, като на пример големите маймуни в Азия.

Палмовото масло трябва да се избягва и евентуално консумира само в малки количества. Препоръчва се да се четат етикетите на хранителните артикули. Палмовото масло може да бъде заместено с растителни мазнини. Препоръчително е да се наблегне към храни, съдържащи други видове олио и масло, като на пример маслото, богато на витамин А.

Снимка: sxc.hu

Етикети: вредно, екология, здраве, масло, палмово, храни