Зимна грижа от глава до пети

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Започва да става студеничко, а? И сме на път да усетим, че освен на настроението ни, това ще се отрази негативно и на външния ни вид. Наред с цветята и дърветата, зимата ще се опита да докара до повяхване и нашата кожа.

Вероятно си спомняте от миналата година: изсъхване, сърбене, напукване, понякога дори разраняване… Общо взето, всички неприятни неща, на които е способна една кожа. Основната причина е, че студеното време не й позволява да се хидратира достатъчно и тя сякаш ни се сърди, ако не правим нищо по въпроса.

Какви са възможностите? Много, но се опитахме да ги съберем в един материал. След като миналата седмица обсъдихме как да полагаме специални грижи за косата през следващите месеци, днес ще обърнем внимание и на всички останали части от тялото.

Лице   То страда най-много през зимата, тъй като е незащитено. Не ви съветваме да ходите с вълнена торба на главата, разбира се, но има достатъчно невидими начини за предпазване на лицето от студа. Основният се нарича „овлажнител“, но е хубаво да изберем специален такъв за белите месеци. Препоръчва се той да бъде на маслена, вместо на водна основа. Масло от авокадо, бадем или минерално масло – това са най-добрите решения.

Освен това е добре да „замразим“ твърде силните продукти, с които имаме навика да се плискаме сутрин и вечер. Нека тоникът за лице бъде без алкохол, а маската – „дълбоко хидратираща“, без глинена основа. Изберете такива продукти, дори кожата ви да е мазна по принцип. Не искате да страда, нали?

Очи  Кожата около тях е особено чувствителна и затова е добре преди всяко излизане да нанасяме върху нея хубав крем, предназначен специално за тази област. Ако чувствате сухота и дразнене в самите очи, можете да се обърнете към помощта на хидратиращи капки. Винаги носете със себе си слънчеви очила, за да може ако се наложи, да предпазите погледа си от суровия вятър или ослепителния зимен блясък на слънцето.

Устни За разлика от кожата, те си нямат мастни жлези и затова са още по-чувствителни в студеното време. За да ги спасите от напукване, пийте много вода през деня – помага им да се хидратират. Нанасяйте вазелин или балсам за устни и избягвайте да ги облизвате, тъй като това още повече изсушава. Когато миете зъбите си, можете нежно да поработите с четката и върху устните, за да премахнете лющещата се кожа. Полезно е преди лягане да ги мажете и с обикновено масло от хладилника.

Ръце „Хей ръчички, хей ги две –  те се пукат най-добре!“ Зимната алергия се проявява особено често върху тази част от тялото, може да се стигне дори до кървене. За да предотвратите това, носете гумени ръкавици по време на домакинската работа и топли ръкавички навън. Преди да ги нахлузите обаче, се погрижете допълнително за хидратацията на ръцете си.

Някои купешки кремове и овлажнители могат да окажат дори обратен ефект през зимата, така че обмислете варианта да си направите домашноприготвена смес за ръце oт 50 гр обезсолено масло, 10 мл масло от авокадо и 4 таблетки витамин Е. Освен споменатото вече голямо количество вода, консумирайте и зелени листни зеленчуци.

Стъпала Те също се напукват заради студеното време, особено петите. За да предотвартите тази неприятна възможност, ексфолирайте стъпалата си всяка седмица, а ежедневно преди лягане ги масажирайте с крем за крака, вазелин или масажно масло. Лягайте си с чорапите, дори да ви звучи откачено. И нека те не бъдат изработени от синтетични влакна! Наличието на груби и напукани пети може да се дължи на недостатъчно приемане на витамини А и В. 

Грижа за цялото тяло Ако имате възможност, глезете го с лосион или масло за тяло два пъти дневно. Би било прекрасно, ако се снабдите с няколко овлажнителя за въздух, които да поставите в дома и на работното си място. Не слагайте мокри ръкавици или чорапи – те дразнят кожата и дори могат да предизвикат екзема. 

Слънцезащитен крем? В никакъв случай не мислете, че той се използва само през лятото. Зимното слънце и отражението му от снега също могат да навредят на кожата ви. Затова, когато излизате, нанасяйте зашитен крем с широк спектър върху откритите части от тялото. Ако възнамерявате да прекарате дълго време навън, го вземете в чантата си за повторно нанасяне.

Готови ли сте да се чувствате свежи и красиви през зимата?