Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Времето е студено, светлата бира не е вече актуална и все по-често пийваме по чаша плътна вкусна карамелена тъмна бира. Компанията на тъмната бира най-често е вкусно мезе с животински произход и едва ли някой би си представил, че тъмната бира може да бъде част от сладкиш. Но тъмната бира, оказва се, се чувства много комфортно и като част от вкусния шоколадов кекс с тъмна бира. Рецептата за шоколадов кекс с тъмна бира е изключително лесна за приготвяне. Тъмната бира придава на шоколадовия кекс прекрасен карамелен аромат, той става много сочен, с плътен вкус. И така, след кекса с грозде и вино, шоколадовият кекс с тъмна бира е поредният десерт с алкохол, който Супичка предлага. Ако сте склонни да експериментирате и обичате тъмна бира, не пропускайте да приготвите рецептата за шоколадов кекс с тъмна бира, със сигурност няма да съжалявате!
Шоколадов кекс с тъмна бира

Необходимите продукти за шоколадов кекс с тъмна бира:

1. 2 чаени чаши брашно
2. 1 чаена чаша тъмна бира (Гинес, Столично, Каменица Тъмно)
3. 120 грама масло (1 малко пакетче)
4. 4 яйца
5. 4 супени лъжици какао
6. 1 ½ чаена чаша захар
7. 1 пакетче бакпулвер
За глазурата:
1. 100 грама шоколад без ядки
2. 2 супени лъжици тъмна бира

Необходимо време за приготвяне:
15 минути подготовка
45 минути печене

12 Порции

Шоколадов кекс с тъмна бира
Рецептата за шоколадов кекс с тъмна бира в три стъпки:
1.
Първата стъпка от рецептата за шоколадов кекс с тъмна бира започва с изваждането на всички продукти от хладилника поне половин част преди да почнете да приготвяте кекса. Разбивате омекналото масло със захарта, след което едно по едно добавяте и яйцата до пълно разбиване на продуктите.

2.
Пресявате брашното, бакпулвера и какаото и при непрекъснато разбиване добавяте тази смес, редувайки я с тъмната бира към разбитите яйца, захар и масло. Получената смес изсипвате в намазнена форма за печене. Печете шоколадовия кекс с тъмна бира в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверявате дали кексът е готов, като го боцвате с клечка за зъби, ако остане суха, то кексът е вече изпечен. Кексът се изпича приблизително за 45 минути.

3.
Идва ред да приготвите глазурата за шоколадовия кекс тъмна бира. Глазурата се приготвя много лесно. Натрошавате шоколада на парченца, добавяте тъмната бира и ги разтопявате на водна баня . Не е необходимо шоколадовата смес да стане прекалено течна, трябва да остане с гъстотата на течен крем, за да може да се задържи върху кекса. След като шоколадовия кекс с тъмна бира е изпечен, изчаквате да се поохлади и тогава равномерно го заливате с шоколадовата глазура.

Шоколадов кекс с тъмна бира
Рецептата за шоколадов кекс с тъмна бира е изпълнена!
Списъкът  с рецепти за кексове на Супичка става все по-дълъг. Ако обичате домашните кексове то може да пробвате рецептата за кекс с ябълки, рецептата за кекс с моркови, или пък рецептата за кекс с круши и шоколад. Всички кексове са чудесна идея, както за вкусна закуска, така и за бърз десерт. Ароматът на домашен кекс е ароматът на домашен уют и дори и най-простичкият кекс, приготвен с подръчни продукти, които всеки има у дома ще зарадва много повече домашните и вашите гости отколкото купените от магазина сладкиши.

ДОБЪР АПЕТИТ!