Какво представлява фискалната пропаст

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Накъде се е запътила американската икономика? С наближаването на изборите, а особено силно и след тях, се заговори за фискалната пропаст, пред която е изправена страната. Заради нея на пазарите се появи голямо напрежение и се стигна до значителни спадове.

Това повдига въпроса какво всъщност представлява тази фискална пропаст и колко страшна е тя. Ето обяснението на проблема, което дават от американското списание Forbes.

Ако американските конгресмени не предприемат никакви действия, на 1 януари 2013 година автоматично ще се задейства увеличение на някои данъци, съчетано с орязването на определени разходи. Анализаторите наричат това фискална пропаст, тъй като чрез тези действия американската икономика ще бъде засегната от сериозен шок.

Очаква се изтичането на някои данъчни отстъпки, включително такива, които намаляват облагаемата данъчна основа и ограничават данъчните ставки. Това ще доведе до ситуация, в която близо 90% от американците ще трябва да плащат по-високи данъци.

В същото време от бюджета ще бъдат орязани значителни разходи – в различни области, вариращи от отбраната до някои социални придобивки.

Как се стигна до тази ситуация?

През август 2011 година Конгресът приема закон за контрол върху бюджета. С него временно се вдига максималният размер на държавния дълг с 2,1 трлн. долара и се поставя задължение да се търси дългосрочно решение на проблемите.

Ако такова не бъде намерено, то законът автоматично трябва да задейства посочените увеличения на данъци и съкращаване на разходи в момента, в който тези 2,1 трлн. долара се изчерпат. Именно в края на декември тази ситуация ще бъде факт.

В закона е предвидено финансирането за някои правителствени организации да се свие с 1 трлн. долара, както и намирането на дейности, от които да се спестят още 1,2 трлн. долара.

Колко задлъжнели са САЩ?

Голямата цел зад фискалната пропаст е намаляването на задлъжнялостта на САЩ. Към момента съотношението дълг/брутен вътрешен продукт е 70% – най-високото за последните повече от 70 години.

За сравнение обаче, задлъжнялостта на някои европейски държави е по-голяма – при Германия тя е 81%, а в Гърция – 163%. Според общоприетите норми съотношение дълг/БВП над 90% се счита за проблемно и ограничаващо растежа.

Причината за това е, че с увеличаването на задлъжнялостта се увеличават и разходите за обслужване на дълговете. Това пък ограничава възможностите на правителството да действа при непредвидени ситуации. Освен това инвеститорското доверие в способността за управление на дълга се изпарява и страната може бързо да попадне в епицентъра на финансова криза.