Куфарче с инструменти от друга епоха

1
Добави коментар
ivaylonetsov
ivaylonetsov

Какво е един истински мъж без подходящия инструмент, ами не е истински мъж, това е… Инструменти си трябва и винаги и е доста унизително, когато ти се наложи да търсиш ключ десетка от съседите. За гаечните ключове обаче вече сме говорили и е време да се насочим към малко по-сериозните нещата, към инструментите на един истински майстор. Вероятно всеки един мъж тайничко се надява един ден и той да се сдобие с подобен комплект инструменти, защото авторитетът, който излъчва сандъкът – главен герой в този материал, е наистина впечатляващ.

Говорим за куфарчето Studley Tool Chest – пратеник от една минала епоха. Епоха, в която да създаваш с ръцете си е било едно от най-престижните занимания за един мъж. Кутията с инструменти, която виждате на снимката е дело и притежание на Хенри Стъдли – майстор на пиана и уважаван джентълмен от началото на миналия век. Дървеният сандък е с размери 32 на 96 на 45 сантиметра и побира точно 300 различни инструмента. Както можете да видите на снимката става дума за дърводелски инструменти – има всевъзможни длета, рендета, измервателни пособия, отвертки, пергели, свредели и какво ли още не. Всъщност вътре има всичко необходими да се превърне едно парче дърво в пияно. Всеки един от инструментите е изработен ръчно и е направен от най-висококачествени материали като абанос и слонова кост, за самата кутия са използвани дори и перли. Освен обикновените дърводелски сечива, Стъдли прибавил към комплекта и няколко инструмента, които изобретил сам, за да се справя по-добре в работата си.

Стъдли продължава да работи до 80-тата си годишнина, след което се оттегля от компания Poole Pianо. Преди смъртта си през 1925 г. старият майстор подарил сандъка си на свой приятел, които по-късно го дал на внука си. Внукът, Питър Хардуик бил първият, който си дал сметка колко е ценен сандъкът и затова в крайна сметка го предал в Американския исторически музей.

По-късно сандъкът сменил собственици си още няколко пъти и в момента е собственост на частен колекционер.

Източник: Unfinishedman