Острови Търкс и Кайкос (Turks and Caicos Islands)

99
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Островите Търкс и Кайкос са разположени в югоизточната част на Бахамския архипелаг и са британска отвъдморска територия, включваща 8 основни острова и повече от 299 по-малки, разделени в две групи. Името си получават от често срещан тук вид кактус. Общата им площ е 430 кв. км., а береговата линия – 370 км. Най-висока точка е на 49 м. Времето е предимно слънчево и сравнително сухо, но има и чести урагани. 

Екзотичните острови се славят като едно от най-прекрасните места за леководолазен спорт на планетата. По между си те са разделени от подводен проход, където могат да се видят някой от най-внушителните коралови стени в Карибския басейн. Тук се намира и уникалната градина с черни корали. Брегът е част от националния морски парк „Кълъмбъс Лендфол”. 

Плажът Пилъри, намиращ се на  западното крайбрежие на остров Гранд Търк – най-големия град на Търкс и Кайкос, и до днес е място с напълно девствена природа. Според историците именно тук Христофор Колумб е акостирал по време на първото си пътешествие през 1492 г. 

Островите се посещават ежегодно от около 30 хил. туристи, главно от САЩ. Те са дестинация за почивка на холивудските звезди Дик Кларк и Брус Уилис, които имат имения тук. През 2005 г. Бен Афлек и Дженифър Гарнър ги избират за своя сватбен ден, а през 2007 г. актрисата Ева Лонгория и нейният бивш съпруг Тони Паркър прекарват медения си месец на островите. 

Hobyto.com